Külföld

Hadsereggel az abortuszjogért

A National Review amerikai konzervatív lap szerint a Biden-kormányzat olyan egyoldalú intézkedéseket fontolgat, amelyek szövetségi szintűvé tennék az abortusztörvényt, aláásva ezzel az Egyesült Államok demokráciáját.

Hadsereggel az abortuszjogért
Egyre gyakoribbak az abortuszpárti tüntetések
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Ha a legfelsőbb bíróság a várakozásoknak megfelelően még ebben a hónapban hatályon kívül helyezi a Roe kontra Wade ítéletet, az abortuszvita erősen kiéleződhet. Ezután minden egyes állam szabadon betilthatja az abortuszt, rögzítheti az ehhez való jogot, vagy találhat valamilyen középutat e két lehetőség között. A demokraták és a Biden-adminisztráció viszont most nyíltan azon mesterkednek, hogy aláássák ezeket a demokratikus választási lehetőségeket.

Az abortuszpárti államok jelenleg menedéket nyújthatnak az abortuszra vágyók számára, de az életpárti államoknak is ugyanígy jogukban áll, hogy más államok beavatkozása nélkül kormányozzák saját lakosaikat. Ez a föderalizmus, teszi hozzá a cikk írója, Dan McLaughlin. A Demokrata Párt azonban óriási ellenállási kampányokat tervez azért, hogy megakadályozza bármelyik állam életpárti állammá válását, függetlenül attól, hogy a választók mit szeretnének. A Biden-kormányzat pedig nyíltan fontolgatja, hogy e célból számos egyoldalú végrehajtási intézkedést (executive order) hoz.

Egyes szélsőbaloldali újságírók már arra is felszólították Bident, hogy használja fel a hadsereget az életpárti államok ellen: „Ha az elnök megparancsolja a hadseregnek, hogy bázisaikon védjék meg az ingyenes abortuszszolgáltatókat, akkor a kongresszus finanszírozói semmit sem tehetnek annak érdekében, hogy megállítsák őt.”

Most huszonöt demokrata szenátor írt alá egy levelet, amelyben felszólítják az elnököt arra, hogy végrehajtási utasításokkal vezessen be egy nemzeti tervet az abortuszjogok védelmére. Ebben azt is javasolják, hogy minden szövetségi alkalmazottnak fizetett szabadidőt és az abortuszhoz való hozzáféréshez szükséges költségek megtérítését biztosítsák munkáltatóik. A New York Times szerint a Fehér Ház komolyan fontolóra vette ezeket a javaslatokat.

Kapcsolódó írásaink