Külföld

Chicago még tovább süllyed

Már a cégek számára is elviselhetetlen a demokrata párti utópia

Úgy tűnik, továbbra is megállíthatatlan az Egyesült Államok liberális vezetésű nagyvárosai – köztük Chicago – hanyatlása, sorra hagyják el a várost az eddig ott működő jelentős vállalatok.

Nemrég a Boeing jelentette be, hogy 21 év után a Virgina állambeli Arlingtonba költözik. A Boeing vezérigazgatója külön megköszönte Glenn Youngkin republikánus virginiai kormányzónak az együttműködést. Youngkin egyébként arról ismert, hogy határozott konzervatív politikát folytat, amelynek fontos része többek között a hagyományos értékek védelme és a vállalkozási kedv növelése. Legutóbb Ken Griffin, Chicago leggazdagabb polgára is amellett döntött, hogy elköltözteti vállalkozását, a több mint 50 milliárd dollárt érő Citadel fedezeti alapot.

Griffin szintén egy repub­likánus vezetésű államot választott menedékként, ő a Ron DeSantis által vezetett Floridába, Miamiba helyezi át székhelyét. Az amerikai sajtó már „amerikai exodusról” cikkez annak kapcsán, ami az egyre élhetetlenebb demokrata vezetésű városok és a republikánus települések között történik. Chicagóval kapcsolatban a National Review hírportál emelte ki nemrég, hogy nemcsak a tragikus közbiztonság, de a baloldali gazdaságpolitika, a magas adók és a jelentős bürokrácia is hozzájárul ahhoz, hogy cégek továbbállnak a városból.

A chicagói bűnözés idén 35 százalékkal nőtt a 2021-es év azonos időszakához képest. Csak a múlt hétvégén 25 embert lőttek le a városban, akik közül öten, köztük egy öt hónapos kislány, életüket vesztették. Január óta pedig összesen 301 embert lőttek le a városban.

Biden pénzelhette fia kicsapongásait

A laptopján talált információk alapján Hunter Biden, az amerikai elnök fia több mint harmincezer dollárt költött kelet-európai prostituáltakra 2018 novembere és 2019 márciusa között – írta a Washington Examiner. Joe Biden ekkor készült az elnökjelöltségre, fiának pedig összesen százezer dollárt küldött.

A lap szerint nem világos, tudta-e, hogy fia, aki később ott felejtette egy szervizben a laptopját, mire költi a pénzét. Mindeközben Hunter Biden a Burisma ukrán energiacég vezetőségében ült, és havi ötvenezer dollárt tehetett zsebre, bár tapasztalata nem volt a területen. A lap beszámolt arról is, hogy bár Joe Biden korábban hevesen tagadta, hangüzenetek alapján mégis tudhatott fia homályos kínai üzleti ügyeiről.
(ŐM)

Nem csillapodik az illegális bevándorlás

Negyvenhat feltételezett illegális bevándorló holttestét találták meg hétfőn egy teherautóban a texasi San Antonio városában. Amerikai tisztségviselők szerint ilyen súlyos tragédia már rég nem történt a térségben. Az autóban utazók között 16-an még éltek, őket kórházba szállították, azóta közülük is többen életüket vesztették.

Az illegális bevándorlás nem csillapodik az Egyesült Államokban, ráadásul a The Blaze amerikai hírportál arról ír, hogy a kormány arra kényszeríti a szövetségi ügyészeket, ejtsék a 2020. november előtti ügyeket az illegális migránsok ellen. Ha ez megtörténne, akár egymillió migráns is állandólakos-státuszért folyamodhatna az Egyesült Államokban 2024-ig, éppen az elnökválasztás idejéig.
(BB)

Kapcsolódó írásaink