Külföld

Nem ért el komoly sikereket a G7-csúcs

Az Egyesült Államok és az Európai Unió kész folytatni szélmalomharcát az orosz energiahordozókkal szemben

A Nyugatnak a G7-csúcson sem sikerült maga mellé állítani a világ többi részét Oroszországgal szemben. A csúcstalálkozón kiderült azt is, hogy Nagy-Britannia szívesen tovább húzná a háborút, nem törődve annak következményeivel, miközben Kijev szeret­né már befejezni azt. Washington és Brüsszel továbbra is eredeti tervei mellett állt ki.

Nem ért el komoly sikereket a G7-csúcs
Emmanuel Macron francia, Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tárgyalások szünetében
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Abdulhamid

Boris Johnson brit miniszterelnök az Emmanuel Macron francia államfővel folytatott tárgyalás során arra figyelmeztette francia kollégáját, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus békés rendezésére tett erőfeszítések több kárt okoznak, mint hasznot – derül ki a brit külügyminisztérium közleményéből. A brit kormányfő elmondta, a Nyugatnak folytatnia kell Ukrajna felfegyverzését ahelyett, hogy békés megoldásra törekedne a konfliktusban. A miniszterelnök egyúttal óva intette a francia vezetőt attól, hogy alternatívákat keressen a konfliktus megoldására. Johnson szerint a helyzet rendezésére tett minden kísérlet csak tartós instabilitást okozna.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-nek címzett videóüzenetében viszont arról beszél, hogy még a tél beállta előtt véget kell vetni a háborúnak. Zelenszkij szerint a G7-csoportnak minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez. Az ukrán elnök kifejtette, hogy a tél beálltával a front is „befagyna”, vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni. A „hetek” kifejezték, elkötelezettek amellett, hogy támogassák Ukrajnát, amíg csak szükséges.

A mostani csúcstalálkozó egyik fontos kérdése volt, hogy meghívott más szereplőket – többek között Indiát és az Afrikai Uniót – mennyire tudják a saját oldalukra állítani a nyugati államok az Oroszország elleni szankciós politikában. Itt érdemes megjegyezni, hogy a G7-országok a világ népességének csupán mintegy 10 százalékát teszik ki, valamint az általuk termelt GDP – habár igen jelentős – kevesebb mint felét teszi ki a világ összes GDP-jének.

A közlemények szerint a vendég meghívottakat nem is nagyon sikerült meggyőzniük a G7-eknek, ugyanis az energetika területén leginkább klímavédelemmel, valamint az energiaigazságossággal foglalkozó, kisebb jelentőségű nyilatkozatot tettek a csúcstalálkozón.

Ennek ellenére az EU és az Egyesült Államok továbbra is makacsul kitart eredeti elképzelései mellett. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden amerikai elnök bejelentette, az unió és az Egyesült Államok folytatja együttműködését, hogy csökkentse Oroszország energiából származó bevételeit. Továbbá azt is közölték, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Államok arra ösztönzi az uniós tagállamokat, valamint az európai és az amerikai vállalatokat, hogy még idén legalább 1,5 millió energiatakarékos, intelligens, távolról irányítható termosztátot telepítsenek az európai háztartásokba.

Röviden

Az Európai Unió védőeszközöket, orvosi és speciális felszereléseket juttat Ukrajnának többek között a vegyi, biológiai és nukleáris fenyegetésekkel kapcsolatos kockázatok kezelésére. Az Európai Bizottság közleménye szerint már úton vannak a felszerelések Ukrajna felé.
 

Az IBRIS ügynökség felmérése szerint a lengyelek többsége, 70 százaléka szerint az ukrán menekülteknek feltételül kellene szabni, hogy készek legyenek fizető állást vállalni, amíg Lengyelországban vannak. A megkérdezettek több mint negyede szerint az országban maradáshoz meg kellene tanulniuk lengyelül.
 

Elfogadta Indonézia meghívását a G20-csoport novemberi csúcstalálkozójára Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a Kreml. Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó elmondta, a kérdést megvitatják a meghívó Joko Widodo indonéz elnök csütörtökre tervezett moszkvai látogatása során.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink