Külföld

Elég a bevándorlásból

Félelemben élnek a franciák a migráció és az állandó harc miatt

Nyugtatókat szednek a francia emberek a bevándorlás miatti félelmükben, miközben attól tartanak, hogy a migránsok közti összecsapásoknak ők lesznek a következő áldozatai. Egy felmérés szerint a franciák többsége azt mondja, már eleget látott a migrációból.

A franciaországi Lyon városhoz tartozó Guillotière negyedben lakók létrehoztak egy csoportot azoknak, akik mérgesek a migránsokkal telített városrész helyzete miatt. A multikulturális környéken problémát okoz a bűnözés és a szemét is, ami miatt az ott élők egy része elköltözik, vagy jobb híján gyógyszereken él. A Dühös Guillotière nevű csoport elnöke, Nathalie Balmat arról számolt be, hogy sokakat ismer, akik altatót és antidepresszánsokat szednek, hogy elviseljék a helyzetet. Mindeközben az emberek attól félnek, egy eltévedt golyó legközelebb őket fogja eltalálni.

A negyedben néhány nappal ezelőtt utcai harcok törtek ki algériai és mali személyek között. Az információk szerint két rivális banda csapott össze, a rendőrségnek pedig végül könnygázzal kellett beavatkoznia. Jérôme Rivière francia EP-képviselő ezzel kapcsolatban arról írt bejegyzést közösségi oldalán, hogy ilyen a sokat emlegetett kulturális gazdagság. A környéken egyébként súlyos gondot okoznak a bandák közötti lövöldözések is, amelyekről számos alkalommal jelennek meg felvételek a közösségi médiában. Egy májusi incidensnél az egyik támadónál például AK–47-es gépkarabély volt.

A franciáknak mára már elegük lett a féktelen bevándorlásból az országukba. A CSA Intézet által készített felmérés szerint a francia emberek 65 százaléka szerint az ország már eleget látott a bevándorlásból. A válaszadók között a jobboldali szavazók jobban aggódtak a migráció miatt, mint a baloldaliak.

Az évek óta tartó bevándorlás következményeit jól mutatja egy másik elemzés is, amelyet a Nemzeti Statisztikai és Gazdasági Tanulmányok Intézete készített. Ebből az derül ki, hogy a 2021-ben Franciaországban született gyermekek húsz százaléka muszlim nevet kapott. Ez ugyanakkor egy alacsonyabb szám a korábbi évek adataihoz képest, 1996 óta most először csökkent az arány.

Kapcsolódó írásaink

A britek elektronikus jelkövetőt adnak a migránsoknak

ĀA BBC szerint a program azokra vonatkozik majd, akik veszélyes vagy nemkívánatos útvonalakon keresztül lépnek be az országba, például teherautók rakterében megbújva vagy Franciaországból érkező, rozoga csónakokon utazva