Külföld

Okinavának elege van az amerikai katonákból

Történelmi trauma

Denny Tamaki, Okinava kormányzója a sziget ostromának 77. évforulóján tartott megemlékezésen az amerikai katonai jelenlét csökkentését követelte.

A ceremónián részt vett Kisida Fumio japán miniszterelnök, aki helyi idő szerint péntek délben egyperces csöndes megemlékezést követően krizantémokat helyezett el a csatában elesettek emlékére. Tamaki beszédében párhuzamot vont az orosz–ukrán háború és a sziget második világháborús amerikai ostroma között, burkoltan az orosz agresszióhoz hasonlítva az amerikai támadást.

Tamaki egyben arról is beszélt, hogy a helyi amerikai támaszpontok jelentős terhet jelentenek a sziget lakóinak, különös tekintettel a zajra, a környezetszennyezésre, a balesetekre és a katonákhoz köthető bűnözésre. Kisida kormányfő egyetértett azzal, hogy a központi kormányzatnak nagyobb erőfeszítést kell tennie Okinava katonai bázisok miatti terheinek enyhítésére és gazdasági felzárkóztatására. Emellett beszélt Japán védelmi képességeinek megerősítéséről is, és az ország „békeszerető” mivoltának megőrzéséről.

Kapcsolódó írásaink