Külföld

Elszámolta magát Brüsszel kedvenc bolgár politikusa, csak fél évig kormányozhatott

Megbukott Kiril Petkov

Amilyen gyorsan megjelent két hónappal a választások előtt, a jelek szerint ugyanolyan gyorsan el is fog tűnni a politikai színtérről a baloldali, vagy ahogy az euró­pai sajtóban szokták emlegetni, a „Nyugat-barát” bolgár Folytatjuk a változást (PP) kormánypárt.

Elszámolta magát Brüsszel kedvenc bolgár politikusa, csak fél évig kormányozhatott
Bizalmi szavazás vetett véget a nagy célokat kitűző Petkov-kormánynak
Fotó: AFP/John Thys

A bukott bolgár kormányfő, Kiril Petkov csak fél éve került hatalomra, és máris megkezdte Bulgária euroatlanti elvárások szerinti átformálását. Az ismert forgatókönyv szerint korrupcióellenes harcot hirdetett, az ország súlyosan alulfinanszírozott hadseregének kevés fegyveréből Ukrajnának akart szállítani, és őrizetbe vetette Bojko Boriszov volt miszterelnököt, aki korábban gyakran kivívta Brüsszel nemtetszését nyíltan bevándorlásellenes hozzáállásával és a magyar kormányhoz fűződő jó viszonyával.

Petkov, miután szerdán elbukott egy parlamenti bizalmatlansági szavazáson, Oroszországot, de a bolgár maffiát is vádolja politikai kudarcáért. „Ígérem, hogy folytatni fogjuk a harcot az ország visszaszerzéséért, és egy napon Bulgária bábkormányok és maffia nélkül lesz normális európai ország” – mondta búcsúbeszédében. Petkov kormánya megbuktatásával vádolta meg a szófiai orosz nagykövetet is.

Eközben a szerdai bizalmatlansági szavazást az váltotta ki, hogy Szlavi Trifonov kivonta Van Ilyen Nép nevű pártját a négypárti kormánykoalícióból. Trifonovnak a költségvetéssel kapcsolatban voltak nézeteltérései, és azzal vádolta Petkovot, hogy túlságosan puha álláspontot képvisel Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését illetően.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom