Külföld

XXI. Század Intézet: Ukrajna uniós tagsága még messze van

Kétnapos rendkívüli uniós csúcsot tartanak Brüsszelben, amelyen várhatóan döntenek Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról, ami lényegében csak egy szimbolikus politikai gesztus, a valódi uniós tagságtól még évtizedekre is lehet a két igen elmaradott ország – hangsúlyozta Deák Dániel legújabb videóelemzésében.

XXI. Század Intézet: Ukrajna uniós tagsága még messze van
A brüsszeli EU-csúcs középpontjában a bővítés szerepel
Fotó: AFP/POOL/John Thys

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Orbán Viktor a legutolsó uniós csúcson elsöprő győzelmet aratott, további energetikai szankciók elfogadása pedig nem reális, hiába követelik ezt az ukránok és akarják többen Brüsszelben.

A mostani csúcs egyik fontos kérdése az ukrán gabonaexport elősegítése, ami kapcsán Magyarország segítséget ajánlott fel, így ebben is segítséget nyújthat hazánk a jelek szerint a kétoldalú kapcsolatok normalizálásában érdekelt ukrán félnek – tette hozzá az elemző.

Hosszas egyeztetést követően az összes uniós tagállam belement, hogy Ukrajna és Moldova megkapja a tagjelölti státuszt, ami nem az uniós integráció része, csupán az integráció megkezdése felé vezető út első állomása – hangsúlyozta Deák Dániel.

A magyar–ukrán kapcsolatok ügyében Deák Dániel felidézte az ukrán elnök keddi telefonbeszélgetését Orbán Viktorral, ami szerinte annak a jele, hogy Volodimir Zelenszkij is felismerte, hogy konfrontáció helyett sokkal inkább az együttműködés az érdeke. Ukrajna ugyanis Magyarország jóváhagyása nélkül nem lehet uniós tag, így jól felfogott érdekük, hogy kiegyensúlyozott viszony alakuljon ki a két ország között.

A tagjelölti státusz megtartásának feltétele ráadásul, hogy Ukrajna teljesítse a nemzeti kisebbségek ügyében megfogalmazott magyar kéréseket, ha ebben nem történik előrelépés, akkor a tagjelölti státuszról is lemondhat az ország – hívta fel a figyelmet az elemző.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Irány Brüsszel!

ĀA kormányfő az EU-csúcson vesz részt, a magyar álláspont világos: azonnali tűzszünet és gyors béketárgyalások + VIDEÓ