Külföld

Európa önmagát lövi lábon a globális minimumadó tervével

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a globális adómegállapodást kritizáló nemzeti vétókról vitáztak a képviselők. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában emlékeztetett: „elég Magyarország áztatásából. Ha egy tagállam gyakorolja a szerződésben őt megillető jogát, hogy megállítson egy Európának ártó folyamatot, az, hogy szuverén módon lép fel, az nem Európa-ellenesség. Inkább gondolkodjanak el, miért teszi ezt.”

Európa önmagát lövi lábon a globális minimumadó tervével
Deutsch Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a vita kapcsán kiemelte: a mai vita napirendre tűzése és alapgondolata a globális minimumadóval kapcsolatos tartalmi véleménykülönbségektől elvonatkoztatva is botrányos, mert azt mutatja, hogy az Európai Parlament el akarja venni a tagállamok jogát a saját nemzeti érdekeik képviseletére.

„Felháborító, hogy az Európai Parlament el akarja vitatni azt, hogy egy tagállam szuverén módon képes legyen saját nemzeti álláspontját képviselni. Ezzel az EP súlyos támadást indít nem csak a tagállamok szuverén érdekérvényesítési joga, de az ezt garantáló uniós alapszerződések ellen is. Ez pedig nem jelent mást, minthogy az Európai Parlament, immáron sokadjára a jogállamiság elveivel megy szembe. Teszi ezt úgy, hogy a jogállamisági elvek betartását a tagállamokon folyamatosan számonkéri." - fogalmazott Deutsch Tamás.

Győri Enikő aláhúzta: „Ne legyünk önmagunk ellenségei. Az OECD megállapodás óta a világ drasztikusan megváltozott. Háború van. Elsősorban a kármentéssel kellene foglalkoznunk újabb terhek kirovása helyett. Ez egy kétpilléres csomag. Az első pillérrel, a techóriások megadóztatásával nem haladunk előre, míg a globális minimumadóval a termelő vállalatokat hozzuk nehezebb helyzetbe. Csomagról volt szó tehát, ezért egyszerre kellene tető alá hozni a két dolgot."

A politikus rámutatott: „Amit mi be akarunk vezetni, azt nemzetközi partnereink nem hajtották végre sem Amerikában, sem Ázsiában. Ezzel az európai cégeket hoznánk versenyhátrányba. Ráadásul az OECD-ben még nem dolgozták ki a végrehajtási szabályokat, a cégeinknek nincs ideje január 1-jéig felkészülni."

Gentiloni gazdaságért felelős biztos javaslataival kapcsolatban Győri Enikő elmondta: „Ezek csak kozmetikázó javaslatok. Tovább kell dolgoznunk és igyekeznünk, hogy legyen meg az egység Európa versenyképessége érdekében."

Az ülést követően a képviselő hozzátette: „A magyar Országgyűlés határozata világos, jelen formájában nem elfogadható a tervezett uniós jogszabály. Egy tagállam hibáztatása helyett a polgárok és cégeink érdekét szolgáló megoldást kell találni."

Kapcsolódó írásaink