Külföld

Deli Andor: Magyar érdek Szerbia csatlakozása

EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozót is tartanak ma Brüsszelben az Európai Tanács ülése előtt. Deli Andort, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét kérdeztük.

Deli Andor: Magyar érdek Szerbia csatlakozása
Deli Andor
Fotó: Európai Parlament

– Brüsszel ezúttal azért gyakorol nyomást Belgrádra, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz. Várható, hogy az uniós perspektíva érdekében Szerbia a nemzeti érdekeivel ellentétes döntéseket hoz, vagy már nem hajlandó engedni?

– Nem gondolom, hogy Szerbiának vagy bármely más országnak a nemzeti érdekeivel ellentétes döntést kellene hoznia. Sokan úgy gondolják, Szerbia nem ülhet egyszerre két széken, nem lehet egyszerre EU-tag, és nem ápolhat jó kapcsolatokat Oroszországgal, azonban meggyőződésem, hogy Szerbia nem is ül két széken. Szerbia egy széken ül, mégpedig a saját székén, a saját érdekei mentén politizál. Teljes mértékben jogosnak tartom azt, hogy az ország vezetői nem hoznak olyan döntéseket, amelyek következményeinek Szerbia állampolgárai, köztük a vajdasági magyarok lennének az elszenvedői. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Belgrád lemond az EU-tagságról. Szerbia legfőbb célkitűzése az Európai Unió teljes jogú tagjává válni. Ez egyértelmű.

– A nyugat-balkáni országok uniós integrációjában nincs előrelépés. Várható, hogy az Ukrajna, Moldova és Grúzia felé tett ajánlat végre ezen a területen is változást hoz?

– Reményeim szerint ezen országok tagjelölti státusza felgyorsítja majd a Nyugat-Balkán országainak csatlakozási tárgyalását is. Különös jelentősége van annak, hogy Ukrajna elnyerte a tagjelölti státuszt, hiszen hónapok óta az egész világ az országban zajló háborúra figyel. Talán az utóbbi fél év fejleményei ráébresztik a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozási tárgyalásait blokkoló és lassító országokat és azok vezetőit arra, hogy a térség EU-csatlakozása nem csak ezen országok érdeke. A Nyugat-Balkán európai uniós integrációja az egész EU érdeke is. A bővítési fáradtság egy olyan luxus, amelyet ebben a geopolitikai helyzetben immár egyetlen tagállam sem engedhet meg magának.

– A vajdasági magyarok és Magyarország szempontjából milyen fejlemények lennének előnyösek?

– Megegyeznek a vajdasági magyarok és Magyarország érdekei. Ez pedig Szerbiának, mint a térség legmeghatározóbb országának mielőbbi EU-csatlakozása. A vajdasági magyarok jelentős része rendelkezik ugyan magyar állampolgársággal is, amelynek köszönhetően uniós állampolgárnak mondhatja magát, az a közösségünk érdeke, hogy Szerbia is mihamarabb az EU tagja legyen. Hazánk az ország európai uniós csatlakozásának legnagyobb támogatója, mindent megtesz azért, hogy az ország elnyerhesse az EU-tagságot. Itt az idő, hogy a többi tagország is kivegye a részét, és támogatásáról biztosítsa Szerbiát és a többi térségbeli országot.

Kapcsolódó írásaink

Deli Andor: Vannak vörös vonalaink

ĀNincsenek rendszerszintű problémák a magyar jogállamisággal az Európai Bizottság kifogásai alapján sem, a baloldal pedig dühös, hogy az úgynevezett jogállamisági mechanizmus által elindított folyamat nem nyilvános