Külföld

Deli Andor: Az EP kioktató, felszólító módon üzenget Szerbiának

Az Európai Parlament kioktató, felszólító módon üzenget Szerbiának, egy olyan országnak, amely már 20 éve várja, hogy uniós tagállammá váljék - jelentette ki Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője kedden az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Deli Andor: Az EP kioktató, felszólító módon üzenget Szerbiának
Deli Andor
Fotó: Európai Parlament

A Vajdaságból származó politikus az EP Külügyi Bizottsága (AFET) által kedden elfogadott, három, az EU-hoz csatlakozni kívánó ország - Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Szerbia - politikai helyzetét értékelő jelentésről nyilatkozva elmondta: Szerbia jobb értékelést érdemel, mint amilyent a szakbizottság megszavazott. „Az ukrajnai háború idején elfogadhatatlan ezt az országot frontálisan támadni, kioktatni” - fogalmazott Deli Andor.

„Európában egységre van szükség és partnerekre a szomszédságban. Az EP diplomáciai képességei rendkívül korlátozottak, ez nem szolgálja azt a célkitűzést, hogy Szerbia hamarabb az EU tagjává váljon, és azt sem, hogy megfelelő támasza legyen Európának, ebben a biztonságpolitikai kihívásokkal teli helyzetben” - fejtette ki a képviselő.

Deli Andor hozzátette, hogy a jelentés a bővítési folyamat feltételeinek teljesítéséről szól, ugyanakkor a hátterében politikai motiváció húzódik meg. Mint mondta: a jelentésben az egyik fő kritikus pont az, hogy Szerbia miként viszonyul az Oroszország elleni uniós szankciókhoz. Azt nem említi meg a jelentés - tette hozzá -, hogy Szerbia szuverén állam, így érthető, hogy a szerb kormányzat saját nemzeti érdekeit, a szerb polgárok, köztük a vajdasági magyarok érdekeit helyezi előtérbe, különösen olyan helyzetben, amikor Szerbia nagymértékben függ az orosz energiahordozóktól.

A képviselő kiemelte, hogy uniós csatlakozási támogatottság csökkent a szerbek körében, ami a „folyamatos halogatásnak” is tulajdonítható. „Ahelyett hogy az EP segítené a csatlakozási folyamatot, a jelentéssel inkább ellenszenvet szít a lakosság körében” - fűzte hozzá.

Deli Andor Gál Kingával, a Fidesz uniós parlamenti képviselőjével írt közös sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az elfogadott jelentés szövege Magyarország-ellenes részeket is tartalmaz. A képviselők szerint, „a jelentés azt állítja, hogy Magyarország Szerbiával együtt lehetővé teszi Oroszország és Kína geopolitikai céljainak megvalósulását, valamint, hogy Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos részrehajló Szerbia viszonylatában”.

„Ezeket az abszurd állításokat visszautasítjuk. Szerbia mielőbbi EU-tagságát a leghatározottabban támogatjuk. Ugyanakkor, tekintettel a szöveg elfogadhatatlan tartalmára, a Vajdasági Magyar Szövetséggel egyeztetve a Fidesz európai parlamenti képviselői a jelentés ellen szavaztak” - olvasható a képviselők sajtóközleményében.

Az AFET által elfogadott jelentésben többek között az áll, hogy Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából alapvető fontosságú kérdésekben. A szakbizottság tagjai üdvözölték, hogy a 2022. április 3-i szerbiai választásokat követően ismét „pluralistább” parlament alakult, ugyanakkor a jogállamiság, az alapvető jogok, a szólásszabadság, a médiapluralizmus megerősítése és a Koszovóhoz fűződő kapcsolatok normalizálása terén is előrelépésre szólították fel Szerbiát.

A jelentést megszavazó képviselők továbbá sajnálatukat fejezték ki, hogy Szerbia nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, és felszólították az újonnan megválasztott hatóságokat, hogy sürgősen igazodjanak az EU Oroszországgal szembeni határozataihoz.

A jelentésről a következő júliusi plenáris ülésén szavaz az Európai Parlament.

Kapcsolódó írásaink