Külföld

Deli Andor: Vannak vörös vonalaink

Nincsenek rendszerszintű problémák a magyar jogállamisággal az Európai Bizottság kifogásai alapján sem, a baloldal pedig dühös, hogy az úgynevezett jogállamisági mechanizmus által elindított folyamat nem nyilvános. Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselőt kérdeztük.

Deli Andor: Vannak vörös vonalaink
Deli Andor
Fotó: Európai Parlament

– A minap részt vett egy szakbizottsági ülésen, ahol meghallgatták Johannes Hahn költségvetési biztost. Kaptak bővebb tájékoztatást a mechanizmusról?

– Nem hallottunk több konkrétumot, mint ami a sajtóba is kiszivárgott, illetve amit az Európai Bizottság előző napi sajtótájékoztatóján elmondott. A zárt ülésen azt hangsúlyoztam, hogy a kormány eddig is válaszolt a bizottság minden levelére, és a jövőben is válaszolni fog, törekszik a megoldások megtalálására. Persze a tárgyalások sikere mindkét félen múlik, az EB részéről is szükség van nyitottságra. Bízunk benne, hogy ezt az egyébként is komplex helyzetet nem akarják majd politikai elfogultsággal tovább fokozni.

– Figyelembe véve, hogy az unió határában háború dúl, nem merült fel, hogy máskor tűzzék napirendre ezt a kérdést Brüsszelben?

– Ebben a nagyon összetett geopolitikai helyzetben semmiképp sem időszerű, hogy az unió önmaga gyengítésébe fogjon. Igaz, két éve, a koronavírus-járvány legkeményebb időszakában is velünk voltak elfoglalva. Az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament baloldali többségének sürgősebb volt Magyarországról állásfoglalásokat írni, mint a tényleges gondok megoldásával foglalkozni. Most is ezt teszik.

– Miben tehet kompromisszumokat a kormány a brüsszeli kifogásokkal kapcsolatban, és miben nem?

– Vörös vonal a gyermekvédelem, valamint hogy hazánk nem vesz részt a háborúban, és hogy nem
fizettethetik meg a magyarokkal a háború árát. Jelen állás szerint viszont a felvetések nem erre vonatkoznak, tehát lehet szó tárgyalásokról, megoldáskeresésről. A bizottság aggályainak természete azt bizonyítja, nincsenek súlyos gondok a magyar jogállamisággal, nem rendszerszintű gondokról írnak. Nem olyan horderejű kérdések, mint amelyeket eddig emlegetett a baloldal. Bízom benne, hogy abba is marad a boszorkányüldözés.

– Mi jön most az eljárásban?

– Levelezés és tárgyalások sorozata. A kormánynak a rendelet szerint két hónapja van, hogy válaszlevelet küldjön, amelyet majd a bizottság értékel, és újabb lépéseket fontolhat meg. Rengeteg szakmai egyeztetés fog zajlani. Ez mind nem nyilvános, és politikai ellenfeleink ennek nem is örülnek. Rendkívüli módon irritálja a baloldalt, hogy nem láthatnak bele a folyamatba, ennek a szakbizottsági ülésen is hangot adtak. Úgy érzik, cserben hagyta őket az Európai Bizottság, mert nem veri olyan hangosan a harci dobokat, mint ahogy azt ők elvárnák.

Kapcsolódó írásaink