Külföld

Megbukott a baloldal Izraelben

Megegyezett az izraeli parlament (Kneszet) feloszlatásában Naftali Bennett miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter, ennek értelmében új választásokat fognak kiírni, addig pedig a koalíciós megegyezés értelmében Lapid lesz az ügyvivő kormányfő. A Kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, és várhatóan két hét múlva veszi át a baloldali koalíció vezetését Lapid.

Korábban a miniszterelnök Jamina nevű pártjához tartozó Nir Orbach képviselő azt közölte Bennettel, hogy szerdán, amikor az ellenzéki Likud párt bejelentette indítványa beterjesztését a törvényhozás feloszlatásáról, támogatni fogja a Likud indítványát, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jamina párthoz tartozó Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, és ezzel megszűnt a kormány többségi támogatása a Kneszetben, a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak. Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

A választásokon jó eséllyel indul a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likud, ugyanis az előző választások óta jelentősen erősödött a támogatottsága, jelenleg öt képviselői hellyel szereznének többet, mint egy évvel korábban. Ez ugyanakkor még nem biztosítana a Likudnak sem többséget a 120 fős Kneszetben, így várhatóan az előre hozott parlamenti választások után, amelynek kiírása leghamarabb október 25-re várható, újabb hosszadalmas koalíciós tárgyalásokra kerül sor.

Elismerés Magyarországnak

Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) kitüntette Pintér Sándor belügyminisztert – közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség. A kitüntetést Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke adta át Pintér Sándornak a közbiztonság javításáért és az antiszemitizmus elleni küzdelemben végzett munkájáért.

A brüsszeli központú szervezet első alkalommal Budapesten tartott éves konferenciáján bemutatta azt a tanulmányt is, amely nemzetközi kutatásokat összesítve a zsidóság biztonságérzete, az antiszemitizmus helyzete, valamint az Izrael-ellenesség alapján rangsorolja az európai országokat. A kutatás eredménye szerint Magyarország Olaszország után a második legbarátságosabb ország a zsidósággal szemben Európában. A díj átadásakor Alex Benjamin, az EJA igazgatója méltatta a belügyminiszter érdemeit és a magyar kormány erőfeszítéseit is.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Izraelben feloszlatják a parlamentet

ĀJaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke, az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-re várható a parlamenti választások kiírása