Külföld

Az EP baloldali többsége minden eljárási szabályt megkerülve szavazta meg a klímaadót

Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége, nem tudott abba belenyugodni, hogy a legutóbbi plenáris ülésen a testület leszavazta a klímaadót, és minden eljárási szabályt megkerülve visszaerőltette újabb szavazásra a javaslatot - jelentette ki Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán.

Az EP baloldali többsége minden eljárási szabályt megkerülve szavazta meg a klímaadót
Tóth Edina
Fotó: Fidesz

Az uniós parlament szerdai plenáris ülésén megszavazta az úgynevezett klímaadóról szóló uniós javaslatot, amelynek értelmében az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer 2029-től kiterjedne a lakossági épülethasználatból és közlekedésből származó kibocsátásra.

A képviselő „döbbenetesnek” nevezte, hogy az EP baloldali többsége „szégyenteljesen és minősíthetetlenül,” „addig szavazott egy szövegről, amíg az úgy alakult, hogy nekik kedvező legyen.” „Ez a nagy demokrácia és jogállamiság az Európai Parlamentben” - tette hozzá.  

Tóth Edina elmondta továbbá, hogy a javaslat a lakosságot adóztatná meg, ami elfogadhatatlan. „Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a zöld átállás költségeit nem a polgárokkal, a családokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni, így jövőben is ezért fogunk küzdeni” - hangsúlyozta a képviselő.

Mint mondta, uniós intézményközi tárgyaláson a tanács oldaláról a magyar kormány továbbra is ezt az álláspontot fogja képviselni. A képviselő azt is elmondta, hogy a klímaadó által előzetes számítások szerint, magyar viszonylatban, az üzemanyagok 20-25 százalékos drágulása várható, a családok havi rezsiköltsége pedig közel 10-12 ezer forinttal növekedne havonta.

Kapcsolódó írásaink