Külföld

Történelmi jobboldali győzelem Spanyolországban

Az Alapjogokért Központ küldöttsége (Szánthó Miklós főigazgató, Kovács István stratégiai igazgató és Farkas Vajk nemzetközi igazgató) spanyol partnerei meghívására a helyszínen követte az ottani belpolitika szempontjából nagy jelentőségű andalúziai tartományi választásokat - írja közleményük.

Történelmi jobboldali győzelem Spanyolországban
Az Alapjogokért Központ igazgatói első kézből tájékozódtak az andalúz választásokról
Fotó: Alapjogokért Központ

Az andalúz választásokon a jobboldal történelmi győzelmet aratott, míg a baloldali erők, azaz az ibériai országot kormányzó szocialisták és szélsőbaloldali partnereik történelmi vereséget szenvedtek a legnépesebb spanyol tartományban, emeli ki az Alapjogokért, hozzátéve: Andalúziát a spanyol átmenet, 1978 óta négy évtizeden keresztül a szocialisták kormányozták.

Először 2018-ban győzött a jobboldal, amely akkor koalíciós kormányt alakított, a most vasárnapi választásokon után pedig tovább erősödött a jobboldali blokk. A vasárnapi választások eredményeképpen a Néppárt egyedül alakíthat kormányt a 8,5 milliós lakosságú tartományban és a konzervatív VOX is növelte képviselői számát a tartományi törvényhozásban.

Az andalúz választások egyértelmű üzenete, hogy az emberek nem kérnek a korrupt szocialista vezetésből, amely gazdasági kudarcokat halmozott egymás után, és nem kérnek az újkommunista erők ideológiai nyomulásából sem.

Az Alapjogokért Központ küldöttsége részt vett a VOX eredményváróján, ahol a párt alelnökével, parlamenti frakcióvezetőjével és több képviselőjével egyeztetett a spanyol helyzetről. Egyöntetű vélemény volt, hogy a baloldal történelmi bukása kedvező az országnak, mint ahogy az is, hogy az andalúz választások előrevetítik, a jövő évi országos választásokon jó eséllyel megbukhat a spanyol baloldali-kommunista kormány.

Az Alapjogokért Központ arról is tárgyalt partnereivel, hogy elengedhetetlen a nemzeti-konzervatív erők együttműködése, melynek motorja a magyar jobboldal nemzetközi építkezése.

Kapcsolódó írásaink