Gazdaság

Szükség van a lakástámogatásokra

A költségvetési tervezet 2023-as számai alapján a kormányzat is aktív ingatlanpiaccal számol, a Duna House várakozásai szerint szüksége is lesz a családoknak a támogatásokra, mivel normalizálhatja a nehezedő gazdasági környezet okozta lehetséges negatív hatást.

Szükség van a lakástámogatásokra
A falusi csok meghosszabbításával minden támogatás elérhető év végéig
Fotó: MH/Katona László

A 2023-as tervezés előtt talán még fontosabb, hogy a falusi csok meghosszabbításával az idei év végéig még biztosan minden típusú támogatás elérhető a magyar családok számára, amely a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetben egy nagyon fontos piaci lépés – mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Kifejtette, az egyre dráguló hitellehetőségek ellensúlyozása és a vásárlóképes kereslet megőrzése ugyanis különösen fontos az aktív ingatlanpiac fenntartásához. A családtámogatási és otthonteremtési támogatások és a hozzájuk kapcsolódó támogatott hitellehetőségek az első negyedéves adatok és az áprilisi májusi számok alapján egyelőre kiszolgálják ezt a célt, hiszen bár enyhe csökkenés érzékelhető a forgalomban és a keresletben, de még mindig aktív az ingatlanpiac.

Benedikt Károly emlékeztetett, a költségvetési tervezet 2023-as számai alapján a kormányzat is aktív ingatlanpiaccal számol, hiszen közel harmincszázalékos emelést terveznek a lakástámogatásokra fordított összegben. Természetesen az emelés egy részét elviszi a kamatemelésekből adódó állami többlettámogatás, de volumenében még így is hasonló éves célokat vetít előre az ingatlanpiacon.

A Duna House várakozásai szerint szüksége is lesz a családoknak a támogatásokra, legyen szó csokról, az ehhez kapcsolt illetékmentességről vagy akár a szabadfelhasználású babaváró támogatásról. Ezeknek összessége jelentheti azt a keresleterősítő, keresletfenntartó hatást, ami normalizálhatja a nehezedő gazdasági környezet okozta lehetséges negatív hatást. A csok és a babaváró támogatás összegét és struktúráját is érdemes lenne finomítani és újragondolni az idén várhatóan megváltozott ingatlanpiaci és gazdasági környezet hatásai alapján.

Kérdésünkre a szakértő felhívta végül a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi szabályozás szerint azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. utáni időpontban szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közelítőleg nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait, szaknéven BB vagy annál jobb energetikai besorolást kell kapjanak.

Ez a határidő már egy kitolt határidő, hiszen az európai uniós előírás alapján az új építésű ingatlanok és a jelentős felújításon átesett ingatlanok 2021. január 1-jétől, már csak közelítőleg nulla energiaigénnyel kaphattak volna használatbavételi engedélyt, függetlenül attól, hogy mikor adták ki az építési engedélyüket. A határidő eltolásával a fejlesztők és építtetők jelentős haladékot kaptak, aminek köszönhetően vélhetően könnyedebben tudnak eleget tenni az előírásoknak.

Kapcsolódó írásaink

Gyorsult és erősödött az ingatlanpiac májusban

ĀA csendesebb április után újra erősödött a lakóingatlan-piac, májusban a tranzakciók becsült száma ötszázalékos emelkedést mutat az előző hónaphoz képest, de még így is tizenkét százalékkal elmarad a tavaly májusi, kiugróan erős forgalomtól