Külföld

A klímaváltozás is a jobboldalt erősíti

A Politico aggódik a „szélsőségek” miatt

A klímaváltozás segítheti hatalomba a szélsőjobboldalt – aggódik egyik új írásában a brüsszeli Politico baloldali hírportál. Karl Mathiesen, a cikk írója egy spanyol, andalúziai város példáján mutatja be, hogy állítólag hogyan használja ki a helyi gazdák egyre nehezebb a helyzetét a jobboldali VOX párt.

A Los Palacios nevű településen a jobboldali párt egyre nagyobb támogatottságra tesz szert, amelynek hátterében a cikk szerzője szerint a klímaváltozás okozta, az elmúlt időben egyre súlyosabb aszályok állnak. Az egyre inkább elkeseredett gazdák a VOX pártban látják azt a politikai erőt, amelyik képes megoldást nyújtani a problémáikra. A jobboldali párt többek között az öntözési rendszer fejlesztésével, valamint az ország vízgazdálkodásának igazságosabbá tételével kampányol. A Politico éppen ezt veti a szemükre, hogy a technológiai fejlődésbe vetett hittel merészelnek kampányolni – amely általában a klasszikus liberális és baloldali ideológiák sajátja.

A cikkből ugyanakkor kiderül az is, hogy a baloldalnak, a szocialista munkáspártnak is lett volna lehetősége megoldani a gazdák problémáját. Évekkel korábban a térségben elindult egy jelentős öntözésfejlesztési projekt az Európai Unió finanszírozásával, ugyanakkor ez sohasem készült el. Több millió euró tűnt el, és a botrány miatt a szocialisták el is vesztették a tartományi választásokat 2018-ban.

A helyiek a baloldal mellett még az Európai Uniót is felelősnek tartják problémáik kialakulásáért, ugyanis szerintük Brüsszel átgondolatlan zöldpolitikája akadályozza a problémáik megoldását. Tehát úgy tűnik, a spanyol vidéki emberek a Politico kissé ellentmondó feltételezése ellenére sem a klímaváltozás miatt, hanem inkább az inkompetens baloldal politikája miatt fordulnak a problémáikra megoldást kínáló jobboldal felé.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom