Külföld

A német sajtó újra elhallgatott egy migránszavargást

A Tichys Einblick (TE) német független hírportál szerint a német újságírás teljes kapitulációjáról tanúskodik az, hogy az olaszországi Peschierában történt múlt heti migránszavargásokról a német sajtó csak egy héttel később számolt be, mivel a hír nem szolgálta az általuk felkarolt „ügyet”.

A Garda-tónál tartott „buli” során, amelyet a Milánó nyomornegyedeiből érkező migráns fiatalok rendeztek, az elkövetők nemcsak a városban törtek-zúztak, de fiatal olasz nőket zaklattak szexuálisan. A TE szerint a német sajtó hallgatása az ügyről pontosan azt a hozzáállást tükrözi, amellyel Magyarország vagy Lengyelország ügyeit is kezelik.

A német újságok csak annak kapcsán kezdtek el foglalkozni az üggyel, amikor Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője azt üzente a migráns tinédzsereknek, hogy „ha nem érzed magad otthon Olaszországban, csáó, csáó, nagy a világ”.

Az olasz jobboldali politikust azzal vádolták meg, hogy „politikailag kihasználja” az incidenseket, és teret ad az idegengyűlöletnek. Így tettek akkor is, amikor Salvini a közelmúltban lemondta moszkvai látogatását. Egyetlen német sajtótermék sem közölte, hogy a Liga vezetője valójában a Vatikán megbízásából készült Oroszországba.

A TE-cikk szerint ez azért van, mert a német külföldi tudósítók „mentálisan Berlinben maradnak, még akkor is, ha egy római piazzán vannak, mert a saját buborékjukban általában csak olyan hasonlóan gondolkodó emberekkel találkoznak, akik megerősítik az adott országról alkotott képüket”.

Kapcsolódó írásaink