Külföld

Van, aki profitál a háborúból

Miközben a nyugati társadalmak középosztályát régóta nem látott gazdasági válság sújtja, addig vannak, akik igen jól keresnek az ukrajnai háborún.

A nagy nyugati fegyvergyártók, mint például az amerikai Raytheon, a brit BAE Systems, a francia Thales, a német Dynamit Nobel, illetve az olasz Leonardo óriási bevételekre tesznek szert a háború következményeként. Egyrészt a fegyvergyártók részvényeinek árfolyama óriási mértékben növekedett az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta. Másrészt azt a sok milliárd eurónyi fegyverszállítmányt, amit a nyugati országok Ukrajnának juttatnak, majd pótolni kell, így a fegyvergyárak bátran számíthatnak arra, hogy megrendeléseik nemsokára jelentősen növekedni fognak.

Ehhez még azt is érdemes, hozzátenni, hogy a világban kialakult bizalmatlanság és félelem rengeteg országot arra sarkall, hogy növeljék katonai kiadásaikat, és fejlesszék a haderejüket. Ezáltal a fegyvergyártóknak nagy valószínűséggel akkor sem kell majd aggódniuk a profitjuk miatt, ha esetleg megszületne egy békemegállapodás Ukrajna és Oroszország között.

A rég nem látott fegyverkezésnek és a fegyverszállításoknak természetesen nem csak pénzügyi oldaluk van. Ahogy lapunk is megírta korábban, már többen is felvetették – többek között az Interpol, valamint az Europol vezetője is –, milyen veszélyei vannak annak az ukrajnai fegyverküldeményeknek.

Siemon Wezeman, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) fegyverszállítási programjának vezető kutatója a Sky News hírügynökségnek elmondta, nehéz nyomon követni a fegyvereket, amikor ilyen gyorsan kell szállítani őket, és fennáll a veszélye annak, hogy elvesznek vagy eltűnnek a káoszban. Hozzátette, hogy egyes országok még mindig nem tudják, a katonai kiadások növelését hogyan finanszírozzák, akár adóemeléssel, akár költségvetési átcsoportosítással.

Kapcsolódó írásaink