Külföld

Putyin kemény üzenetet küldött a Nyugatnak

Átgondolatlannak és őrültségnek nevezte az Oroszországgal szemben hozott nyugati szankciókat Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Putyin kemény üzenetet küldött a Nyugatnak
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AF

Az orosz elnök szerint a Nyugaton tombol az oroszfóbia, amelyet, a szankciókhoz hasonlóan, ugyancsak őrültségnek tart. Aarról is beszélt, hogy Oroszországot nyomás alá próbálják helyezni, például az ellátási láncok tönkretételével, a nyugati vállalatok kivonulásával, Oroszország vagyonának befagyasztásával.

Putyin szerint a szankciók kudarcot vallottak, nem működnek, a Nyugat csak saját magát teszi tönkre.

Az orosz elnök az ukrán helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy Oroszország minden kitűzött célját el fogja érni a "különleges hadművelet" során. Hozzátette, hogy az orosz nép támogatása hatalmas erőt és magabiztosságot ad a hadsereg számára, tudatta az Origo, amely szerint az orosz elnök elmondása szerint az Ukrajna elleni hadművelet megkezdése nehéz, de szükséges döntés volt.

Putyin megemlékezett arról, hogy az ukrán hadművelet legfőbb célja a Donbasz lakosainak megvédése, akik régóta szenvednek a kijevi rezsim miatt, amely „népirtást hajtott végre a térségben nyolc éven keresztül”.

Putyin szerint a nyugati országok aláássák a nemzetközi normákat a saját geopolitikai illúziójuk nevében. Kitért arra, hogy Moszkva hajlandó biztosítani a világ élelmiszerbiztonságát, hozzátéve, hogy Oroszország és a világközösség számára az élelmiszerválság rendezése az egyik legfontosabb ügy.

Putyin reagált Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnökének azon megjegyzésére is, amikor a nyugati háborús inflációt "Putyin inflációjának" bélyegezte: „Elnézést kérek, nem szeretek magamról beszélni, de bizonyára mindenki hallott már a Nyugaton tomboló putyini inflációról. Kinek találták ki ezt a kifejezést? Azoknak, akik sem írni, sem pedig olvasni nem tudnak” - jegyezte meg az orosz elnök.

Putyin ezek mellett újabb gazdaságvédelmi intézkedést javasolt. Kiemelte, hogy Oroszországban egyelőre teljesen fel kell függeszteni a vállalatok ellenőrzését és vizsgálatát azokban az esetekben, amikor az adott cég tevékenysége nem jelent magas szintű kockázatot. Kitért arra is, hogy Oroszország elképesztő gazdasági lehetőségeket rejt magában, ezért sürgette a befektetőket, hogy továbbra is üzleteljenek az országban.

Putyin ugyanakkor kritikákat is megfogalmazott. Szerinte Oroszországban mindenki annyit költ, amennyit keres, ez a felfogás pedig nem tűnt el. Úgy véli, hogy Oroszország fejlődéséhez társadalmi igazságosságra van szükség, amivel leküzdhető az országon belül tapasztalt gazdasági egyenlőtlenség.

Az éves háborús inflációval kapcsolatban Oroszország célja továbbra is a 4 százalék elérése a jelenlegi 16,7 százalék helyett.

A demográfiai problémákra is kitért az orosz elnök. Ezen a területen a helyzetet szélsőségesen nehéznek bélyegezte. Áprilisban kevesebb, mint 100 ezer gyermek született Oroszországban, ami majdnem 13 százalékkal múlta alul a 2020-as adatokat.

Vlagyimir Putyin a két- és háromgyermekes családokat nevezte Oroszország jövőjének, a kormány pedig azon fog dolgozni, hogy családvédelmi politikával jobban meg tudja segíteni őket.

Kapcsolódó írásaink