Külföld

Paralel EUniverzum

Uniós tagság helyett csak másodosztályú jegyet kínálna Párizs Ukrajnának

Egy még nem létező, körvonalazhatatlan európai politikai közösségi tagságot próbálnak eladni a franciák Kijevnek a rendes uniós tagjelölti státusz helyett. Az ukrán kormány viszont nem kér egy kisebb értékű, paralel európai közösségből.

Paralel  EUniverzum
Emmanuel Macron francia és Volodmimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A Politico brüsszeli hírportál szerint a jövő héten vitatják meg az Európai Unió vezetői Emmanuel Macronnak az Európai Politikai Közösségre (EPK) vonatkozó javaslatát. A francia elnök ezt még májusban terjesztette elő, gyakorlatilag fájdalomdíj gyanánt Ukrajna számára, ugyanis egyre kevesebb hajlandóság mutatkozik az uniós tagállamok részéről a teljes uniós tagságról szóló tárgyalások megkezdésére Kijevvel.

Nyílt titok, hogy az uniós vezetők jó része azt várta, hogy a múltból származó vitás kérdések miatt a magyar kormány majd megvétózza Ukrajna csatlakozási szándékát, így ők arcvesztés nélkül bújhatnak a magyar vétó mögé, Budapestet hibáztatva a tárgyalások elodázásáért. A magyar kormány viszont sokak meglepetésére nem nyújtott be vétót egy lehetséges ukrán EU-tagsággal kapcsolatban, így az európai vezetők kénytelenek voltak felfedni valódi álláspontjukat, és egy alternatív megoldással előrukkolni.

Az Emmanuel Macron által megálmodott EPK egy ilyen póttagság lenne, amelynek létjogosultságát elegánsan azzal indokolta meg, hogy Ukrajna EU-hoz való csatlakozásáig még hosszú az út, habár a kijevi EU-tagsággal kapcsolatos követelések szerinte teljesen jogosak. A francia javaslat szerint egy standard uniós tagjelölti státusz ma nem kínálja a szükséges politikai keretet ahhoz, hogy kielégítse az ország háborúból eredő sürgős geopolitikai szükségleteit.

„A cél az, hogy az európai országok számára az egész kontinensen koordinációs politikai platformot kínáljunk. Ez érintheti a Nyugat-Balkánt és a keleti partnerségünk társult országait”, olvasható a kezdeményezésben. A javasolt francia keret nem helyettesíti, hanem kiegészíti a meglévő uniós politikákat és eszközöket, nevezetesen a bővítést, áll a dokumentumban.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter viszont azonnal elutasította a francia kezdeményezést, mondván: „Ukrajna európai integrációjának semmilyen alternatívája nem lesz elfogadható”. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem fogadná el az EPK-t a rendes tagjelölti státusz helyében, amely szerinte felbecsülhetetlen morális lökést adna országának. Az albán miniszterelnök, Edi Rama viszont kedvezően nyilatkozott Macron ötletéről. Úgy fogalmazott: „Szerintem igaza van. Ezt már régen meg kellett volna tenni… mert ez egy vízió”.

Prága újragondolná Európát


Bemutatta a cseh soros uniós elnökség politikai prioritásait tegnap Petr Fiala cseh kormányfő a Hrzánský-palotában. A politikus elmondta, hogy jelenleg az Európai Unió rég nem látott, nehéz kihívások előtt áll. Ezért Prága az elnökség féléve alatt a következőkre fog koncentrálni: Ukrajna – mindazzal együtt, ami ezzel jár, a menekültektől és az újjáépítéstől kezdve a tagjelölt státuszáig – fogalmazott. Fiala elmondta, az energiabiztonság, a védelem és a kiberbiztonság megerősítése is kiemelt figyelmet fog kapni, és koncentrálnak az európai gazdaság és az európai demokratikus intézmények megbízhatóságának fejlesztésére is. A kormányfő elárulta a cseh soros uniós elnökség mottóját is: „Európa mint feladat: újragondolás, újjáépítés, újratöltés”.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom