Külföld

Öt éve hunyt el Helmut Kohl német kancellár, Közép-Európa barátja

Orbán Viktorral is jó kapcsolatot ápolt az egykori politikus, aki újraegyesítette Németországot

Kulcsszerepe volt Németország újraegyesítésében az európai kereszténydemokrácia meghatározó alakjának, Helmut Kohlnak, aki ma öt éve – 2017. június 16-án – hunyt el, nyolcvanhét éves korában.

Öt éve hunyt el Helmut Kohl német kancellár, Közép-Európa barátja
A kereszténydemokrata politikust Angela Merkel puccsolta meg
Fotó: AFP/dpa/Sven Simon

Helmut Kohl 1930. április 3-án született Ludwigshafenben. A frankfurti és a heidelbergi egyetemen történelmet, jogot és államtudományokat hallgatott, és már fiatal korától aktívan politizált a Kereszténydemokrata Unió-ban (CDU). Harminckilenc éves korában, 1969-ben Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnökének választották, majd 1973-tól vezette a CDU-t. Négy cikluson át, 1982-től 1998-ig volt Németország kancellárja. Egykori mentoráltja, Angela Merkel későbbi kancellár vezetésével Kohlt lényegében megpuccsolták a pártjában. Kohl sosem bocsátotta meg Merkelnek, hogy 1999-ben a Frankfurter Allgemeine Zeitungban cikket jegyzett, amelyben a Kohl-korszak elhagyására biztatta a CDU-t.

Helmut Kohlt Németország újraegyesítése érdekében végzett tevékenységéért a német egység atyjának tekintik, az Európai Tanács az Európa díszpolgára címmel tüntette ki.

Az egykori kancellár jó kapcsolatot ápolt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a temetésén is részt vett, valamint ő írta az előszót Helmut Kohl könyve, az Aggodalom Európáért magyar kiadásához. A volt kancellár emlékére rendezett konferencián Orbán Viktor úgy fogalmazott, Kohl a közép-európai nemzetek nagy barátja volt, „a Gondviselés ajándéka Németország és Európa számára. Nekünk, közép-európaiaknak Helmut Kohl a keresztény európai ember ideálja”.

Kapcsolódó írásaink

Az extraprofit­adóról vitáznak a németek

ĀMegosztja a szociáldemokrata–zöldpárti–liberális német kormánykoalíciót az extraprofitadó ügye. Robert Habeck gazdasági miniszter a kartelltörvények szigorításában keresi a lehetőséget az extraprofit lefölözésére