Külföld

Az extraprofit­adóról vitáznak a németek

Megosztja a szociáldemokrata–zöldpárti–liberális német kormánykoalíciót az extraprofitadó ügye. Robert Habeck gazdasági miniszter a kartelltörvények szigorításában keresi a lehetőséget az extraprofit lefölözésére.

Bréma, Türingia és Berlin tartományok extraprofitadó kivetését javasolták a felsőházban (Bundesrat) azokra a vállalatokra, amelyek extraprofitra tesznek szert az ukrajnai háború miatt. Az ARD híradója szerint a három szociál­demokrata vezetésű tartomány kezdeményezését kontraproduktívnak nevezte és elutasította a liberális FDP által vezetett szövetségi pénzügyminisztérium, valamint bírálta az ellenzék vezető ereje, a Kereszténydemokrata Néppárt (CDU) is.

Andreas Bovenschulte brémai polgármester szerint miközben az emberek és a vállalkozások fizetik a háború árát és szenvedik meg a magas inflációt, néhányan megtömik a zsebeiket, szégyentelenül kihasználják a helyzetet. Példaként említette, hogy jelentősen növelte a nyereségét mások mellett a Shell, a BP, az Exxon vagy a Total. Peter Tschentscher hamburgi és Franziska Giffey berlini polgármester egyaránt úgy fogalmazott: az állam nem engedheti, hogy egy veszélyhelyzetből egyesek túlzott hasznot húzzanak.

Az ARD híradásában felidézte, hogy Lars Klingbeil, a szociáldemokrata SPD elnöke és Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter is nyitottnak mutatkozott az extraprofitadóra. Gazdasági szempontból helyesnek ítélte az intézkedést a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetõje, Marcel Fratzscher is. Hubertus Heil szociál­demokrata munkaügyi miniszter szerint a vita legitim, de nem tartja valószínűnek rövid távon az adó bevezetését.

Tegnap a Der Spiegel az MTI szemléje szerint már arról számolt be egy munkaanyagra hivatkozva, amelyet a gazdasági minisztériumtól kapott a lap, hogy Robert Habeck gazdasági miniszter „az üzemanyag-kedvezmények körüli anomáliákra reagálva megszigorítaná a trösztellenes törvényeket annak érdekében, hogy az állam piaci visszaélés bizonyítása nélkül is lefölözhesse az olajtársaságok extraprofitját, és szükség esetén akár fel is oszlassa a vállalatokat”.

Az MTI emlékeztetett, az ásványolaj-társaságokat azzal vádolják, hogy nem adják át kellőképpen a fogyasztóknak az úgynevezett „tankkedvezményt”, amit eredetileg az egekbe szökő energiaárak enyhítésére szánták. A benzin és a gázolaj literenkénti 35 centig terjedő adókedvezménye azonban hatástalan maradt, mivel az olajipari vállalatok nem adják tovább a vásárlóknak a kedvezményt.

Spórolásra szólít fel Berlin

Országos kampányt indított a német kormány annak érdekében, hogy nagyobb energiatakarékosságra neveljék a német állampolgárokat. A kezdeményezés Rober Habecktől, a zöldpárti gazdasági és környezet­védelmi minisztertől származik. A politikus már korábban is felszólította a németeket, hogy körültekintőbben gazdálkodjanak a szűkös energia­forrásokkal, és  hangsúlyozta a környezet védelem szükségességét is. A Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség vezetője, Antje von Broock ugyanakkor azt hangsúlyozta, habár üdvözlendő a kampány ötlete, ugyanakkor az energiafogyasztást törvényekkel kellene szabályozni. Von Broock szerint sikert csak „kötelező eszközzel” lehet elérni.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink