Külföld

Lehűtik Zelenszkij reményeit

Brüsszel előmozdítaná Ukrajna uniós csatlakozását, a tagállami politikusok azonban szkeptikusak

A csatlakozás lehetőségével kecsegteti Brüsszel Ukrajnát, a tagállami politikusok azonban sokkal kijózanítóbb nyilatkozatokat tesznek. A Bloomberg szerint az EU nem kész a bővítésre.

Lehűtik Zelenszkij reményeit
Ursula von der Leyen az uniós tagságról tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

Megosztónak bizonyult az euró­pai politikában Ukrajna uniós csatlakozásának ügye. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a napokban ismét Kijevben tárgyalt, mások mellett Volodimir Zelenszkij elnökkel, akinek azt ígérte, a hét végére az általa vezetett testület várhatóan közzéteszi álláspontját. A Politico cikke szerint az EB valószínűleg megajánlja a tagságot Ukrajnának, az ország csatlakozási kérelme pedig napirendre kerül a jövő heti brüsszeli EU-csúcson, csakúgy, mint Moldova és Grúzia ügye. Feltételekkel várhatóan Moldova is zöld utat kap, Grúzia még kérdéses.

A brüsszeli lap szerint ha a bizottság tagjelöltnek ajánlja Ukrajnát, nyomás alá kerülnek a tagállami vezetők, hogy támogassák. Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor már múlt hónapban felhívta arra a figyelmet, hogy Ukrajna számára a csatlakozás perspektívája évek, ha nem évtizedek kérdése, és hogy rossz ötlet megadni a tagjelölti státust egy országnak, majd évtizedekre függőben hagyni, ahogyan az Törökország esetében történik.

Több tagállami vezető politikus is megszólalt a témában. António Costa portugál miniszterelnök szerint az EU-nak el kellett köteleznie magát amellett, hogy segíti Ukrajna talpra állását, ehhez viszont nem kell megnyitni egy évekig húzódó tárgyalási folyamatot és hamis reményeket kelteni.

Eduard Heger szlovák kormányfő azt mondta Olaf Scholz német kancellárnak Berlinben, hogy támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, de nem rövid utas megoldásokkal.

A németeket is megosztja egyébként az ukrán csatlakozás ügye. A Der Spiegel felmérése szerint a németek 45 százaléka támogatja, 42 százaléka pedig elutasítja az ország csatlakozását. Egyértelmű kelet–nyugati törésvonal látható: a nyugatiak csaknem fele támogatja, és 37 százaléka elutasítja Ukrajna EU-tagságát, keleten viszont 60 százalék elutasítja, és kevesebb mint egyharmad támogatja.

A Bloomberg hírügynökség véleménycikke szerint Ukrajna azonnali felvétele az EU-ba olyan problémákat okozna, amelyek a szövetség szétszakadását is okozhatnák. A Bloomberg kafkainak tartja a csatlakozási folyamatot, és rendszerszintű átalakításokat sürget az EU-ban. A cikk üzenete ezen a ponton az uniós liberális elit véleményét visszhangozva az egyhangú döntéshozatal eltörlése mellett érvel, valamint Magyarországot és Lengyelországot bírálja.

Ismét egyre több szó esik a nyugat-balkáni bővítés elakadásáról. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Belgrádban arról beszélt, hogy lépésről lépésre tagokként kell kezelnie az EU-nak a csatlakozni vágyókat. Mint mondta, a nyugat-balkáni bővítés geostratégiai fontosságú, maga a folyamat azonban eddig túl bürokratikus volt.

Ferenc pápa: A helyzet nem fekete-fehér

Brutálisnak nevezte Ferenc pápa az orosz hadsereget, és méltatta az ukránok helytállását egy beszélgetésben, amiről a La Stampa számolt be. Úgy vélte, a helyzet nem fekete-fehér, nem szabad a konfliktust jó és rossz összecsapására egyszerűsíteni. Felidézte, az orosz támadás előtt egy „bölcs államfő” aggodalmát fejezte ki neki, hogy „a NATO Oroszország kapujánál csahol”, ez pedig háborúhoz vezethet. „Nem látjuk a teljes dráma minden elemét a háború mögött, amelyet esetleg egy bizonyos módon provokálhattak vagy nem akadályoztak meg” – fogalmazott a pápa, és elutasította, hogy felvetése miatt „putyinistának” bélyegezzék.
(ŐM)

Röviden

Orosz erőket kell bevetni azért, mert az ukrán fegyveres erők egyre intenzívebben lövik Donyecket és a szakadár területek más városait – közölte Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője. Pusilin szerint „az ellenség szó szerint átlépett minden határt”, tiltott hadviselési módszereket alkalmaz, Donyeck lakó- és központi kerületeit lövi, és tűz alá vette a köztársaság más városait is.

Légiriadót rendeltek el kedden Ukrajna egész területén, Kárpátalját is beleértve, az orosz kézben lévő Herszon megye és a Krím félsziget kivételével. Kedd kora délutánra az orosz rakétacsapások veszélye kiterjedt a nyugat-ukrajnai régiókra, köztük Kárpátaljára is. Az ukrán parancsnokság arról adott hírt, hogy Odessza megyére ismét rakétacsapást mértek
az orosz erők.

Felajánlotta a megadás lehetőségét a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben körülzárt ukrán erőknek és külföldi zsoldosoknak az orosz védelmi minisztérium kedden. Mihail Mizincev vezérezredes lehetetlennek nevezte, hogy az üzem területén tartózkodó civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják biztonságosan, ahogy azt az ukrán fél kérte, mivel a két város közötti utolsó hidat felrobbantották.
(DD)

Kapcsolódó írásaink