Külföld

Izrael szerint Irán közel van saját atomfegyvere elkészítéséhez

Naftali Bennett figyelmeztet

Az izraeli miniszterelnök szerint Teherán „veszélyesen közel került” nukleáris fegyvere előállításához. Naftali Bennett egy interjúban úgy nyilatkozott, Irán példátlan ütemben dúsítja az uránt, és felszólította a világközösséget, fokozza az Irán nukleáris ambícióival szembeni nyomást.

„A Nyugat fellépése nélkül az iráni iszlám rezsim nagyon hamar atombombához juthat” – mondta. A Daily Telegraph brit lapnak úgy fogalmazott, „A világnak határozottan ki kell állnia, és meg kell mondania az iráni iszlám rezsimnek: ha nincs atomfegyver, nincsenek szankciók. Irán atomprogramja addig nem áll le, amíg valaki azt meg nem állítja.”

Az izraeli kormányfő megjegyzései az után hangzottak el, hogy az ENSZ nukleáris felügyelő szerve elmarasztalta Iránt atomprogramja miatt azután, hogy az kikapcsolta a nukleáris létesítményeit figyelő kamerák egy részét. Naftali Bennettnek nemcsak az iráni atomfegyverek, de saját kormányának stabilitása miatt is aggódnia kell. Volt szövetségese, Nir Orbach hétfőn kilépett a kormányzó törvényhozási blokkból, mondván, hogy azt „szélsőséges, anticionista elemek” tartják túszul. Orbach lépésével Bennett sokszínű koalíciója mindössze 59 mandátummal rendelkezik a százhúsz tagú kneszetben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom