Külföld

Folyamatosan érkeznek a migránsok a Balkánon, a szlovénok mégis elbontanák a határkerítést

Migránsbűnözés Európában

A fokozódó migrációs helyzet ellenére a liberális Robert Golob miniszterelnök vezette szlovén kormány bejelentette, hogy év végéig elbontanák a Horvátországgal közös határon lévő kerítést.

Folyamatosan érkeznek a migránsok a Balkánon, a szlovénok mégis elbontanák a határkerítést
Embercsempészek tízezer migránst juttattak Európába
Fotó: AFP/Bernard Barron

Pedig a balkáni útvonalon érkező bevándorlók száma nem hogy csökkenne, de folyamatosan nő, ami egyáltalán nem indokolja a lebontást. Mi több, egy németek által vezetett Europol-munkacsoport letartóztatott nyolc embercsempészt és 127 segítőt, akik egy migránscsempész hálózatot működtettek Európában, többek között Magyarországon, Szerbiában, Ausztriában és Németországban.

A vád szerint a bűnözők mintegy tízezer bevándorlónak segítettek bejutni a kontinensre, akik többnyire Afganisztánból és Szíriából érkeztek. A csempészek a közösségi médiában hirdették szolgáltatásaikat, és a hírek szerint olyan videók is készültek, amiken fegyverekkel voltak láthatók a magyar határ mentén. Mindeközben Franciaországban éppen egy bevándorlót gyanúsítanak azzal, hogy injekciós tűvel támadt emberekre.

A gyanúsított egy húszéves tunéziai, munkanélküli férfi, aki mindenféle tartózkodási engedély nélkül van az országban, két éve pedig elítélték családon belüli erőszakért. Az ügyészi hivatal arról még nem adott tájékoztatást, hogy a fecskendőben volt-e bármiféle anyag, Franciaország-szerte és más európai országokból viszont szintén hasonló esetekről érkeztek hírek, ahol az áldozatok különböző reakciókról számoltak be a támadások után, mint például emlékezet- és kontrollvesztés.

Kapcsolódó írásaink