Külföld

A magyar álláspont alapja a béke

Párbeszéd Varsóval a háborúról

Magyarország és Lengyelország igyekszik megérteni egymás álláspontját – hangzott el a Waclaw Felczak Intézet és Pro Minoritate Alapítvány által rendezett hétfői kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája a két ország ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja volt.

A magyar álláspont alapja a béke
Németh Zsolt, Boguslaw Sonik, Marek Kuchcinski, Ryszard Terlecki, Orbán Balázs és Maciej Szymanowski a budapesti beszélgetésen
Fotó: MH/Katona László

A rendezvényen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Ryszard Terlecki, a szejm alelnöke, Marek Kuchcinski, a szejm külügyi bizottságának elnöke, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Maciej Szymanowski, a Waclaw Felczak Intézet igazgatója és Boguslaw Sonik, a Polgári Platform képviselője vett részt.

Németh Zsolt elmondta, a háború hatása nem fog elmúlni nyomtalanul a magyar–lengyel kapcsolatok történetében. A mostani helyzet komolyan próbára teszi a két ország kapcsolatát.

Kiemelte, hogy a lengyel és a magyar álláspont a célok tekintetében lényegében megegyezik, ugyanakkor az eszközök terén vannak ellentétek. Kijelentette, hogy Magyarország elítéli az Ukrajna elleni agressziót, valamint minden olyan kísérletet, amely a Szovjetunió visszaállítását célozza. Hazánk a béke oldalán áll – fűzte hozzá. Orbán Balázs felhívta a figyelmet, hogy a háború hosszú időre ellehetetleníti a hatékony eurázsiai együttműködést, ez pedig stratégiai katasztrófa. Kifejtette, a magyar külpolitikai gondolkodás alapja a béke.

A szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy azokat hatékonysági szempontból is vizsgálni kell, és csak olyan intézkedéseket kell elfogadni, amelyek nem ártanak többet Európának, mint Oroszországnak. Orbán Balázs felhívta a figyelmet, hogy minden egyes nappal, amivel tovább tart a háború, Európa veszít, ezért minél előbb tűzszünetet kell létrehozni a felek között.

Ryszard Terlecki szintén kiemelte, hogy a háború komoly kihívást jelent a magyar–lengyel kapcsolatokra, ugyanakkor kifejezte, hogy igyekeznek megérteni a magyar álláspontot, és a látogatásuknak is ez a célja.

Marek Kuchcinski hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy mindent megtegyünk a közép-európai nemzetek együttműködésének megerősítéséért.

Kapcsolódó írásaink