Külföld

A hadseregek együttműködéséről tárgyaltak a V4 országok vezérkari főnökei

A nemzeti hadseregek közötti együttműködés időszerű kérdéseit tekintették át a visegrádi csoport vezérkari főnökeinek találkozóján részt vevő katonai vezetők kedden Debrecenben - közölte a tanácskozás után a sajtóval a Magyar Honvédség parancsnoka.

A hadseregek együttműködéséről tárgyaltak a V4 országok vezérkari főnökei
Daniel Zmeko tábornok, szlovák vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Ales Opata vezérezredes, cseh vezérkari főnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) vezérkari főnökeinek találkozója után tartott sajtótájékoztatón a debreceni Kölcsey Központban 2022. június 14-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta: meghívták a tanácskozásra az ukrán vezérkari főnököt is, aki korábban jelezte részvételét, de a háborús helyzet miatt mégsem tudott Debrecenbe utazni. Nem volt ott a találkozón a lengyel vezérkari főnök sem. Ezzel kapcsolatban a magyar parancsnok azt mondta, „a jelenlegi helyzetben a nemzeti érdek előtérbe kerülhet”.

A tanácskozáson a cseh, a szlovák és a magyar katonai vezetők egyebek mellett áttekintették az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzetet, és az Európai Unió harccsoportjának jövő évi szolgálatba állításából adódó feladatokat - ismertette Ruszin-Szendi Romulusz.

Kapcsolódó írásaink