Külföld

Varga Judit: Nem várt helyről jött dicséret

Nem várt helyről jött dicséret: bár Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez (nem is volt kötelező), annak minden megkeresésére időben és pontosan válaszolt és elsőként kötött együttműködési megállapodást vele - emlékeztet hétfő reggeli posztjában Varga Judit.

Varga Judit: Nem várt helyről jött dicséret
Varga Judit: Nem várt helyről jött dicséret
Fotó: Facebook/Varga Judit

Az igazságügyi tárca vezetője arra reagált, hogy az Európai Ügyészség főügyésze nyilatkozatában pozitív példaként említette hazánkat, amely ugyan nem csatlakozott a szervezethez, de eddig az ügyészség minden megkeresésére válaszolt.

Az Európai Ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi a szervezet egyéves fennállása alkalmából adott interjújában arról beszélt: az uniós intézmény megalakulásakor és később is többször előfordult, hogy a kormányok nem vették komolyan az ügyészségi munkát, akár tagjai voltak a szervezetnek, akár nem. Példaként Szlovéniát emelte ki, a szlovén kormány ugyanis sokáig nem jelölte ki nemzeti összekötő ügyészeit, azaz a tagállamokban nyomozást végző szakembereket. A főügyész szerint Lengyelország szintén többször elutasította az ügynökség együttműködésre irányuló kéréseit. Hozzátette: ezzel szemben Magyarország, bár szintén nem volt hajlandó csatlakozni a szervezethez, eddig az ügyészség minden megkeresésére válaszolt, tudatta az Index.

Kapcsolódó írásaink

Spórolás a közvilágításon

ĀA korlátozásokat az a Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jelentette be, aki tavaly nyáron azzal került be a hírekbe, hogy a görögországi Zakíntosz szigetén kilovagolt a tengerből