Belföld

Spórolás a közvilágításon

A korlátozásokat az a Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jelentette be, aki tavaly nyáron azzal került be a hírekbe, hogy a görögországi Zakíntosz szigetén kilovagolt a tengerből

A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás, az üzletek kivilágításán és a közvilágításon való spórolás, illetve a közszolgáltatások leállítása vagy korlátozása – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt – többek között ezek az ajánlások szerepelnek a Városok Energiatakarékossági Sprintjében, amihez most Budapest is csatlakozik Tüttő Kata főpolgármester-helyettes bejelentése szerint.

Spórolás a közvilágításon
Az MSZP-s politikus másokat könnyen int takarékosságra
Fotó: MH/Purger Tamás

Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez – ezt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes jelentette be a Spirit Fm-en. A kezdeményezés célja, amelynek az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek indítottak el, hogy az önkormányzatok és a re­gio-nális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően. A program a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás jegyé­ben jött létre, ugyanis Brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Euró­pa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy melyek a legnagyobb fogyasztású fővárosi tulajdonú cégek, ahol takarékoskodni próbálnak, Tüttő Kata elsőként a távfűtést említette. – A budapesti távfűtő cég 220 ezer lakás fűtését oldja meg, nyilván ez a legnagyobb fogyasztás. A budapesti közösségi közlekedés, ha csak belegondolunk, most nyilván az üzemanyag is ide tartozik a problémacsomagunkba, mint a buszok, tehát a villamos, a metró, a troli, ugye rengeteg áramot fogyasztanak, és nem rezsicsökkentett áron – mondta Tüttő, ide sorolva a közvilágítást is.

Az Origo.hu a Mediaworks Hírcentrumra hivatkozva kiemeli, az MSZP-s politikus szerint a kisebb energiaszámla békét hoz Európába, ezért a budapesti baloldal főpolgármester-helyettese spórolásra kéri az embereket, nevezetesen, hogy fűtsenek, hűtsenek, főzzenek és autózzanak kevesebbet. Az azonban nem valószínű, hogy Tüttő saját magán kezdené a spórolást, a politikus ugyanis tavaly nyáron azzal került be a hírekbe, hogy a görögországi Zakín­tosz szigetén kilovagolt a tengerből – emlékeztet a portál, hozzátéve: egy ilyen mutatvány több százezer forintba kerülhetett, nem beszélve a nyaralás többi részéről.

A Városok Energiatakarékossági Sprintjének dokumentációja pontokba szedve sorolja az intézkedéseket, melyek szinte mindegyike nehézségeket fog okozni a budapestiek számára. Az ajánlások között szerepel a középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius-fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket. Emellett korlátozzák az üzletek kivilágítását és annak időtartamát, rendszeresen autómentes napokat tartanak, több autómentes övezetet alakítanak ki, és csökkentenék a sebességhatárokat. De az ajánlásban szerepel a közszolgáltatások leállítása vagy korlátozása – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.

Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberé­ben összesítik. Addig is a kommunikáció területén hasonló bravúrokra lehet számítani, mint ami a briteknél is megjelent. A Megoldások az Energiaszegénység Kezelésére (STEP) nevű programban, amely az EU társfinanszírozásával valósult meg, egy YouTube-csatornát hoztak létre, egy helyre gyűjtve az energiatakarossági tippeket.

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

A rövid videókban bemutatják, hogy hogyan csavarjuk le a fűtést, hogyan használjunk homokórát zuhanyzáshoz, és hogyan mossunk hideg vízzel. A videókból azt a fontos információt is megtudhatjuk, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját.

Kapcsolódó írásaink