Külföld

„Hosszú út áll Ukrajna előtt”

Kijevben tárgyalt Ukrajna EU-csatlakozásáról Ursula von der Leyen az ukrán elnökkel, aki szerint még erősebb szankciók kellenek Oroszországgal szemben. A bizottság elnökét több nyugat-európai politikus is követ-heti Kijevben, miközben az Egyesült Államok és Ukrajna között diplomáciai vita robbant ki.

„Hosszú út áll Ukrajna előtt”
Volodimir Zelenszkij és Ursula von der Leyen Kijevben megtárgyalta a háborúban álló ország európai uniós integrációjának haladását
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Pre

Az uniós tagjelölti státusz megadása Ukrajna számára történelmi pillanat lenne Európának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben, miután Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt. Zelenszkij úgy fogalmazott: „Ha az Európai Unió pozitívan állna hozzá Ukrajna pályázatához, az arra is válasz volna, hogy az európai projektnek van-e egyáltalán jövője”. „Az ukrán nép már nagyon sokat tett (Európában) a közös szabadság védelmében” – tette hozzá. Az ukrán elnök hálás azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb, hetedikre is szükség van, hogy még nagyobb nyomást helyezzenek Moszkvára.

Von der Leyen elmondta, jövő péntekre döntést hoz az általa vezetett bizottság, és ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie jogállami voltát, amelyhez reformok kellenek és például nehéz küzdelem a korrupció ellen. Tárgyaltak arról is, hogy milyen közös lépések szükségesek az ország újjáépítéséhez, illetve áttekintik Ukrajna eddigi haladását az európai integráció útján.

Eközben a Bild am Sonntag című német lap értesülése szerint Olaf Scholz német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel és Mario Draghi olasz kormányfővel együtt látogathat el Kijevbe. A lap szerint a találkozóra a G7 csoport június 26-án kezdődő németországi találkozója előtt sor kerülhet.

Az Európai Unió három legerősebb országának vezetői a közös vizittel a közösség egységét akarják kifejezni – emelte ki a Bild am Sonntag.

Nem minden szövetségesével ilyen jó a viszonya Kijevnek, ugyanis diplomáciai vitát váltott ki Ukrajna és az Egyesült Államok között Joe Biden amerikai elnök pénteki kijelentése, miszerint az ukrán elnök nem vette elég komolyan a Kreml katonai fenyegetését a háború február 24-i megindítása előtt. Biden szerint már ekkor is volt bizonyíték arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meg akarja támadni Ukrajnát.

Miközben Kijevben az ország EU-csatlakozásáról folynak a tárgyalások, addig az ország keleti felén tovább dúl a háború. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének közlése szerint az orosz csapatok olyan raktárt semmisítettek meg, ahol nyugati országokból érkezett fegyvereket és lőszereket tároltak. A donyecki „népi milícia” tegnapi közleménye szerint pedig Ukrajna 237 települése került eddig az orosz fegyveres erők által támogatott szakadárok ellenőrzése alá, miközben folytatódik az előrenyomulás Szlovjanszk felé.

Röviden

Daniel Ortega nicaraguai elnök kormánya engedélyezte, hogy orosz csapatokat, repülőgépeket és hajókat vezényeljenek Nicaraguába kiképzési, bűnüldözési vagy humanitárius céllal. A most elfogadott törvény, ugyanakkor az Egyesült Államok, Mexikó és más közép-amerikai országok hadseregeit is felhatalmazza arra, hogy az országba vezényelhessék csapataikat az említett feladatok elvégzésére.
 

Az EU bíróságához fordult pénteken az RT France francia nyelvű, orosz állami finanszírozású hírcsatorna, miután adásait felfüggesztették a Moszkva elleni uniós szankciók értelmében – írta az AFP francia hírügynökség. A kereset bemutatásakor az RT France jogi képviselője, Emmanuel Piwnica azt hangsúlyozta, az Európai Tanács „nincs arra felhatalmazva, hogy elhallgattasson egy európai médiumot”. Szerinte az RT France „szabadon határozza meg hírszerkesztési irányvonalát”.
 

Ukrajnában külföldre szökött fehérorosz harcosokat képeznek ki fegyveres felkelés kirobbantására saját hazájukban – jelentette ki pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap. Az politikus szerint mintegy 150 olyan ukrán katonáról van szó, akik a frontszolgálat helyett arra képzett ki a kijevi vezetés, hogy fegyveres forradalmat robbantsanak ki a jövőben Fehéroroszországban.
 

Bevetésre kész és azonnal szállítható a Bundeswehr hadrendből kivont, de Ukrajna számára modernizált „Marder” harcjárműveinek egy része – jelentette be a Rheinmetall konszern. Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a Bild am Sonntag lapnak elmondta, „hogy mikor és hová szállítják a Mardereket, arról a német kormány dönt”.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink