Külföld

Kína szerint Washington gyengülését jelzi, hogy több ország is távol maradt az „Amerika-csúcstól”

Bojkottálják Joe Bident

Latin-Amerika nem az Egyesült Államok „hátsó kertje” többé, így kommentálták kínai elemzők a Global Times kínai hírportálon a június 6. és 10. között rendezett Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozóját.

Kína szerint Washington gyengülését jelzi, hogy több ország is távol maradt az „Amerika-csúcstól”
Jair Bolsonaro először találkozott Joe Bidennel
Fotó: AFP/Jim Watson

Az Egyesült Államok csökkenő hegemóniája ma azt jelenti, hogy Washington nem tudja megakadályozni, hogy a kontinens autonómiára és a latin-amerikai országok saját érdekein alapuló fejlődésre törekedjen. Ezt jelzi az, hogy miután Joe Biden amerikai elnök a demokrácia hiányára hivatkozva kizárta Kubát, Venezuelát és Nicaraguát a találkozóról, több másik állam vezetője is távol maradt a tanácskozástól.

Többek között Manuel López Obrador mexikói elnök sem vett részt rajta. Az előzetes várakozásokkal ellentétben viszont Jair Bolsonaro brazil elnök ott volt a találkozón, és hivatalba lépése óta először találkozott Bidennel. Bolsonaro elmondta, szorosabbra kellene fűzni a két ország kapcsolatát, miután ideológiai okokból az elmúlt időszakban eltávolodtak egymástól. Biden a találkozón bemutatott egy új latin-amerikai gazdasági tervet is, amellyel Washington Kína előrenyomulását próbálja megakadályozni a térségben.

Kapcsolódó írásaink