Külföld

Zeman az azonos neműek házassága ellen

Cseh politikai vita

A cseh elnököt a jelek szerint nem győzték meg az azonos neműek házassága mellett felhozott érvek, amelyek az utolsó hónapokban hangzottak el országa politikai diskurzusában. Kijelentette, megvétózza azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné az ilyen házasságkötéseket Csehországban.

Zeman az azonos neműek házassága ellen
Milos Zeman cseh elnök
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Milos Zeman ezt azután nyilatkozta, hogy a cseh parlament alsóháza megkapta a polgári törvénykönyvet módosító törvényjavaslatot. A tervezetet négy baloldali képviselői frakció írta alá, köztük a kormánypártok, de meglepő módon Andrej Babis volt kormányfő pártja, az ANO is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az azonos neműek házasságát csak a kommunisták és a jobboldali Közvetlen Demokrácia nem támogatja.

„Ha valóban ilyen törvény kerül az asztalomra, akkor megvétózom” – mondta Zeman újságíróknak kedden, a Novák Katalin magyar államfővel folytatott megbeszélése után. Az azonos nemű párokat a bejegyzett élettársi kapcsolat minden előnye megilleti, de a család egy férfi és egy nő szövetsége. Pont – mondta a cseh államfő. Petr Fiala kormányfő hivatalba lépése óta érezhető balrasodródás történt a cseh politikai diskurzusban, amelybe a fenti törvénytervezet is szervesen illeszkedik.

Kapcsolódó írásaink