Külföld

Srí Lanka elhibázott zöldpolitikája a lakosságot az éhínség szélére sodorta

Csőd a szigetországban

Srí Lanka a közelmúlt egyik sikertörténete volt, legalábbis a gazdasági fejlődés tekintetében. A szigetország 26 évig tartó polgárháború után rekordsebességgel állt talpra, és az egy főre jutó GDP-je hamarosan az indiai kétszerese lett.

Az utolsó hetekben viszont erőszakos zavargások jelezték, hogy komoly problémák vannak. Júniusban az ország két, 1,25 milliárd dolláros államkötvény kamatfizetését mulasztotta el. Becslések szerint az ország teljes külföldi adósságállománya több mint ötvenmilliárd dollár, és júliusban lejár egy egymilliárd dolláros kötvény is. Gotabaya Rajapaksa elnök kormánya azt állítja, hogy szinte teljesen kifogyott a devizatartalékokból és az üzemanyagból is.

A válságért a legtöbben Rajapaksa elnököt és családját teszik felelőssé, akik pazarló megaprojektekbe kezdtek az adófizetők pénzéből. Épült egy alig használt nemzetközi repülőtér, számos felesleges út és híd és egy kihasználatlan krikettstadion. A legnagyobb kárt viszont a Srí Lanka-i mezőgazdaság zöldítésével okozhatta, miután betiltotta a műtrágyák használatát, ami a termés óriási visszaesését eredményezte. A szigetországnak a világjárvány miatt elmaradt turizmus adta meg a kegyelmedöfést, mára a korábban a középosztályhoz tartozók körében is felütötte a fejét a súlyos élelmiszerhiány.

Kapcsolódó írásaink

A csőd szélén áll Srí Lanka, nincs áram, fogytán a benzin

ĀBezáratták pénteken az iskolákat Srí Lankán, és arra kérték a közhivatalnokokat, hogy az akut üzemanyaghiány és az ebből következő közlekedési nehézségek miatt ne menjenek dolgozni, csak azok, akik a legfontosabb szolgáltatásokat látják el