Külföld

Nem bővít, csak hízik Brüsszel

A Fidesz nemet mond

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának június 9-én kiadott közleményében azt írja, az Európai Parlament csütörtökön határozatban erősítette meg a semmilyen legitimációval nem bíró, Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat végkövetkeztetéseit. Ebben nagyobb hatalmat biztosítanának az európai intézményeknek, veszélyeztetve a tagállamok szuverenitását.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke hangsúlyozta: „Olyan megújulásra van szükség, amely az európai nemzetek alkotmányos önazonosságát, kultúráját és hagyományait nem akarja túllépni. Bármilyen további európai építkezésnek csakis ez lehet a kiindulópontja. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a nemzeti önrendelkezés jogát tiszteletben tartva, együtt, egy demokratikusabb Európai Uniót teremtsünk.” Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője rámutatott: „Már a konferencia megkezdésekor tudhattuk, hogy azok, akik a tollat fogják, milyen irányba kívánják vinni az Unió jövőjét. Mi mégis jóhiszeműen és tisztességgel vettünk részt a vitákban… Mi nem a centralizációban és nem egy ideológiailag vezérelt Európában hiszünk.”

Későbbi közleményében Trócsányi László úgy fogalmazott, az Euró­pai Parlament közvetlen jogalkotási jogköre szemben áll az uniós szerződések szellemiségével. Ha az EP általános jogalkotási kezdeményezési jogkört kapna, azzal az Európai Bizottság jogosítványait csorbítaná. Ezzel az intézményi egyensúly borulna meg, amely szemben áll az uniós szerződések szellemiségével. A szuverenitás hordozói a nemzeti parlamentek és nem az Európai Parlament – mutatott rá a politikus.

Kapcsolódó írásaink