Külföld

Brüsszel célba venné a gázt is

Gál Kinga: Sikeresen megvédtük a rezsicsökkentést a magyar családoknak

Alig száradt meg a tinta az unió legújabb szankciós csomagján, Ursula von der Leyen a meredeken emelkedő energiaárak ellenére is már az orosz gáz tilalmát tervezgeti. A magyar álláspont világos: nem fizettethetik meg a magyarokkal a háború árát.

Brüsszel célba venné a gázt is
Gál Kinga szerint a béketeremtést kell segíteni
Fotó: Európai Parlament

A múlt heti rendkívüli uniós csúcs eredményeit értékelték az Európai Parlament szerda délelőtti strasbourgi plenáris vitájában. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a gabonaexport ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott, „az élelmiszer bekerült az orosz rezsim terrorfegyver-arzenáljába, csak így lehet azt jellemezni, hogy Moszkva blokád alá vont húszmillió tonna ukrajnai gabonát, és a szántóföldeket támadja, ellehetetlenítve az ukrán gazdák munkáját”.

Nagy előrelépésnek nevezte, hogy az unió hatodik szankciós csomagjának része az olajembargó, amely az orosz olaj kilencven százalékára terjed ki, ám, mint mondta, „most a gázt kell célba venni”. „Nem engedhetjük, hogy Moszkva a szovjetek módjára elkobozza a gabonát, sürgős megoldásokra van szükség, főleg a déli félteke lakóinak élelmiszer-ellátása szempontjából” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Gál Kinga, a Fidesz-delegáció elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország odaadással segíti a tízezrével érkező ukrán menekülteket, történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. „Elítéljük az orosz agressziót, és a háborús bűncselekmények kivizsgálását követeljük. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, ezért Magyarország minden korábbi szankciós csomagot támogatott, és minden megállapodást betart” – emlékeztetett. A politikus jónak nevezte a kompromisszumot, miszerint az olajembargó nem vonatkozik a vezetékeken szállított kőolajra.

„A magyar kormány elsősorban Magyarországért felelős. Nem támogathatunk olyan szankciókat, amelyek nagyobb kárt okoznak nekünk, mint amekkora kárt az orosz agresszornak – magyarázta. – A mostani megállapodással sikeresen megvédtük a rezsicsökkentést is a magyar családok számára” – tette hozzá. Gál Kinga emlékeztetett arra is, hogy hazánk nyomására levették a szankciós listáról Kirill orosz pátriárkát.
„A béke célját szolgálja az is, hogy nem támogattuk a követelések szövegében vallási vezetők szankcionálását. Egyházi vezetők nélkül nem lehet béke” – magyarázta.  A vitában Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselője azt mondta, „nem helyes, ha ezt a háborút az amerikaiak vagy az EU segítségével, egyre több és több fegyverrel tartjuk fenn”. A politikus szerint nem segíti a helyzet kezelését az ukrán vezetés fenyegető retorikája. Vilimsky szerint Kövér László magyar házelnöknek „igaza van, amikor azt mondja, hogy általában azok, akik segítséget kérnek, udvariasan és megfontoltan teszik ezt, és nem ilyen retorikával”.

Előző nap aláírásgyűjtést indított három liberális EP-képviselő annak érdekében, hogy tartsanak bizalmi szavazást Von der Leyenről, amiért jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét. Az Euractiv tegnap arról írt, hogy a liberális Renew frakció nagy része nem támogatja a kezdeményezést. A német tisztségviselő a témában tartott EP-vitában azt mondta, Varsó csak akkor kap pénzt, ha végrehajtja a vállalt igazságügyi reformot.

Jacek Saryusz-Wolski lengyel kormánypárti EP-képviselő közölte, ha az EU továbbra is visszatartja a pénzeket, Lengyelország vétókkal fogja megbénítani a szövetség döntéshozatalát. Felszólalt a fideszes Hidvéghi Balázs is, aki azt mondta: Lengyelország erős és egészséges demokrácia, minden neki járó uniós forrást haladéktalanul meg kell kapnia.

Kapcsolódó írásaink