Külföld

Gál Kinga: Európa utolsó szabadságharcosai vagyunk

Mi, magyarok, Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai, mindig is egységes Európában voltunk és vagyunk most is érdekeltek - hangsúlyozta közösségi oldalán Gál Kinga európai parlamenti képviselő.

Gál Kinga: Európa utolsó szabadságharcosai vagyunk
Gál Kinga európai parlamenti képviselő
Fotó: MH / Török Péter

Azt szeretnénk, hogy a nemzeti önrendelkezés jogát tiszteletben tartva együtt egy demokratikusabb és ellenállóbb Európai Uniót teremtsünk - tette hozzá az EP-képviselő. Folytatta: Egy erős Unió csak erős, szuverén tagállamok kölcsönös megértésen alapuló együttműködéséből születhet meg.

Ma a Quo vadis, Európa? - nemzetek Európája és a magyar érdek című konferencián adott elő Gál Kinga a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében Deutsch Tamás képviselőtársával és Varga Judit miniszter asszonnyal együtt. Előadásában beszámolt személyes tapasztalatairól is a Konferencia plenárisának hivatalos tagjaként - számolt be közösségi oldalán.

Hozzátette: „Az Európai jövőjéről szóló konferencia az Európai Unió megújítását kellett volna szolgálja. Egy olyan megújulásra lenne szükség Európa védelmében, amely az európai nemzetek alkotmányos önazonosságát, kultúráit és hagyományait becsüli és erősíti. Ezekre az értékekre építi jövőjének alakulását.”

Folytatta: „Az egy éves roppant költséges folyamat teljes kudarcot vallott. A résztvevőknek ígért nyílt és pluralista vita helyett csupán egy eszköz lett a már kezdetekben eldöntött eredmények hamis legitimálására. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy az alacsony érdeklődés, a hamis látszat-konszenzus, a manipulált vélemények és az előre megírt forgatókönyv alapján az egész konferencia kivitelezése és módszere egyáltalán nem nevezhető sem demokratikusnak, sem legitimnek.”

Gál Kinga szerint joggal lehet feltenni a kérdést: Mi a tanulsága ennek az elmúlt esztendőnek Európa jövője kapcsán?

Varga Judit tárcavezető azt mondta, hogy sajnos egyesek a saját ideológiájuk alátámasztására használták az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozatot. A magyar nemzet ugyanakkor azt nyilvánította ki, hogy erős Magyarországot akar - tette hozzá.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője azt hangoztatta, hogy az uniós döntéshozók gyakran nincsenek tisztában a kontinens polgárainak és szabadon választott tagállami vezetőinek véleményével. Úgy határoznak intézkedésekről, hogy ki sem lépnek a brüsszeli EU-s negyedből - vélekedett.