Belföld

Hangerővel próbál nyerni a baloldal

Szinte egyöntetűen a válságkezelést bírálták a parlamentben a baloldali vezérszónokok napirend előtt, Tállai András államtitkár leszögezte: a kormány extraprofitadókkal biztosítja a gazdasági egyensúlyt és megvédik a magyar családokat a rezsiárnövekedéstől. Jakab Pétert „parizeusnak" nevezte el Novák Előd, a gyurcsányista Varjut pedig Kövér László kénytelen volt elnémítani.

Hangerővel próbál nyerni a baloldal
Novák Előd Jakab Péter napirend előtti felszólalása közben nyilvánított véleményt egykori párttársáról
Fotó: MH

Nem csupán mondandójukat, de stílusukat és hangerejüket is egyeztették a napirend előtt felszólaló baloldali politikusok, akik egymást túlkiabálva vádolták a kormányt megszorítással. Mellár Tamás (Párbeszéd) arról beszélt, „helikopterrel szórta a pénzt a kormány a választási költségvetésben", illetve „nem versenyképes a magyar gazdaság" ezért jön „a megszorító csomag", amelynek nagy részét szerinte az állampolgárok fogják fizetni, és „Európa sereghajtói maradunk".

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára „különlegesnek" minősítette Mellár fejtegetését, miszerint nincs is válság, és a háború sincs hatással a magyar gazdaságra.

A kormány előrelátó gazdaságfejlesztő intézkedéseket hozott, így a járványból az elsők között jött ki a magyar gazdaság – hangsúlyozta Tállai, aki a jövő évi büdzsét a béke és a biztonság költségvetésének nevezte, amely megvédi a magyar családokat a rezsiárnövekedéstől.

A növekedés a tervek szerint több mint négy százalék lesz, az infláció és a hiány pedig csökkenésnek indul. A kormány felelős költségvetési politikát folytat, extraprofitadókkal biztosítja az egyensúlyt – szögezte le az államtitkár.

A szocialista Tóth Bertalan indulatosan „oligarcházott", és úgy vélekedett, „megélhetési katasztrófa felé sodródik az ország".

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára azzal vágott vissza: az MSZP annak idején még mélyebb válságba sodorta az országot, „az adót is megadóztatták", elvették a 13. havi nyugdíjat, egekbe hagyták szökni a rezsi árát, most pedig Tóth az „emberekért" aggódik, akikre akkor ráterhelték a válság terheit.

Most jó gazdasági pályán van Magyarország, amit a járvány sem tudott megtörni – hangsúlyozta Tuzson, felsorolva a válságkezelési intézkedéseket, kiemelve, hogy az infláció nálunk a legalacsonyabb, a rezsicsökkentést pedig fenntartják.

Fekete-Győr András (Momentum) már „Orbán-csomagot" emlegetett, „történelmi léptékű megszorítócsomagot" és „nadrágszíj-összehúzást". Azt állította, nem tudni, mire költi a kormány a pénzt. „Félünk, hogy nem jó helyre fog jutni, mert eddig sem ez történt" – mondta.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt javasolta Fekete-Győrnek, gyorsan lásson munkához, mert „nem sok jövője van egy pártnak, amely cinikus politikai számításból eleve tagadásra és álomrombolásra építi karrierjét", illetve „Gyurcsány és a kisnyilasok hátára felkapaszkodva" jutott be az Országgyűlésbe.

„Az előválasztásnak nevezett showműsorban három és fél százalék szavazatot kapott, vagyis harminc évesen nyugdíjba küldték a saját szavazói" – emlékeztette a frakcióvezetőt.

Arra biztatta: „legyenek bátrak, szabadítsák ki pártjukat a Gyurcsány-rabság alól, mondjanak nemet a nácikra, és fejezzék be a magyar érdekekkel teljesen ellentétes háborús héjapolitikát".

A hangerő és az agresszív hangnem fokozásában az ellenzéki felszólalók közül Jakab Péter lépett a következő szintre, csaknem követhetetlen hadarásában többek közt azzal vádolva a kormányt, hogy „semmilyen érdemi tevékenységet nem tud felmutatni tizenkét éve", „szegénységben tartják és fenyegetik a népet", most pedig „olyan megszorítás vár az országra, mint még soha". Híveit gyakorlatilag éhséglázadásra biztatta, szerinte azzal lehetne legyőzni a kormányt.

A Jobbik-elnök felszólalása alatt Novák Előd (Mi Hazánk) egy „parizeus" feliratot és Jakabra mutató nyilat tartalmazó lapot helyezett el a felnyitott laptopján.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára felhívta Jakab Péter figyelmét arra, hogy még saját párttársai is megmosolyogták, amikor azt mondta, nem történt semmi az országban. Lett egymillió új munkahely, csok, babaváró támogatás, 13. havi nyugdíj, ingyentankönyv, az Eurostat szerint is csökkent a szegénységnek kitettek és a mélyszegénységben élők száma – sorolta Rétvári.

Felidézte, hogy a Jobbik-elnök szövetségese, Gyurcsány Ferenc a válságban azt mondta, „el lehet innen menni".

„Ön felpaprikázta magát, elmondta a dühös beszédét, majd jönnek a lájkok rá, azt hiszi, ez így jó, de miért nem állt ki a rezsicsökkentés mellett? Elsők között fogadta el Brüsszel álláspontját" – mutatott rá az államtitkár.

Majd megjegyezte: Jakab a traktoros „melósnak" azt mondta, „Megy a feljelentés, szép napot!" és most már a saját alelnökének is azt mondta. „Annak mikor mondja, akivel egy épületben volt azon a disznóvágáson?" – szúrt oda a frakcióvezetőnek.

A gyurcsányista Varju László ugyancsak az „Orbán-csomagról" és az áremelkedéskről beszélt egyre hevesebben, majd rátért arra, hogy „totálisan elszigetelték és lejáratták Magyarországot", és törvénytelennek nevezte a kormányt.

Ekkor Kövér László elvette tőle a szót, de Varju tovább kiabált.

A házelnök megvárta, míg befejezi, majd felhívta Varju figyelmét arra, hogy már a frakcióvezetőjének – Gyurcsány Ferencnek – is elmondta: ha törvénytelennek minősíti a kormányt, azzal azt állítja, hogy az Országgyűlés is törvénytelen, és akkor az ő képviselői mandátuma sem érvényes.

Tállai András pedig közölte: „Nem hangerővel próbálom meggyőzni, hanem számokkal." Kifejtette: a gazdasági növekedés most Európában nálunk az egyik legnagyobb, míg a baloldali válságkezelés idején csökkent a GDP és tizenkét százalékra nőtt a munkanélküliség, ami most négy százalék alatt van.

„Önök akkor sem tudták, nem is akarták megvédeni az országot az energiaárak emelésétől" – jegyezte meg Tállai.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kijelentette: a haza védelme nemzeti ügy, mindennapos szolgálat. A háborúból Magyarországnak ki kell maradni, de a honvédséget meg kell erősíteni. A KDNP támogatja a honvédelmi alap létrehozását, mert mai világunk tele van fenyegetésekkel – hangoztatta Simicskó.

A fideszes Németh Szilárd elmondta, Orbán Viktor a múlt héten történelmi győzelmet aratott Brüsszelben, sikeresen megvédte a magyar családokat az elhibázott brüsszeli szankciós politika és a háború káros hatásaitól. Kitért arra, hogy a hazai baloldal mindig kiszolgálja a brüsszeli érdekeket.

„Majd Brüsszelben megmondják, mint annak idején Moszkvában, igaz?" – vetette fel.

Figyelmeztetett arra, Fekete-Győr András már bevallotta, hogy mindenféleképpen csatlakoztak volna az embargóhoz.

„Ha Gyurcsány és klónjai kormányoznának, már háromszoros gázárat és négyszeres villanyárat fizetne minden háztartás. Sőt, megvalósulhatna Márki-Zay Péter álma, kevesebbet kellene fürdeni és mosás helyett szellőztetni lehetne a ruhákat" – fogalmazott Németh Szilárd.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: új korszak kezdődött a világban, komoly energiaellátási nehézségekkel kell szembenézni.

„Mára az ár másodlagos, az elsődleges az, hogy van-e mit megvásárolni. Az energiabeszerzésre hosszú távú szerződéssel rendelkező országok versenyelőnybe kerülnek" – mutatott rá. Ismételten nyomatékosította: „Nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg, a rezsicsökkentés eredményeit meg tudjuk őrizni."

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló köszönetet mondott azért, hogy „a háború kezdetekor Magyarország azonnal baráti jobbot nyújtott az ukrán népnek, befogadta és segíti a menekülteket".

Kérésére egyperces néma felállással emlékezett meg a Ház a háború áldozatairól. Szijjártó Péter közölte: kiállunk Ukrajna mellett és minden támogatást megadunk a menekülőknek. Beszámolt a tervezett segítségekről: egy iskola újjáépítéséről, beteg gyermekek és sérült ukrán katonák itteni kórházi ellátásáról, mobilházak kiszállításáról a belső menekültek részére, illetve arról, hogy ezer ukrán diák felvételét teszik lehetővé egyetemeinkre.

Kapcsolódó írásaink