Külföld

Timmermans újra elfeledkezett önmagáról

Az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás nem egyirányú utca, és a közösség eddig a legteljesebb mértékben szolidáris volt Magyarországgal – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke csütörtökön a WDR német médiatársaság rendezvényén.

Timmermans újra elfeledkezett önmagáról
A pártatlanság látszatára sem adott a holland bizottsági alelnök
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

Az éles magyarellenes kirohanásairól ismert holland szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió ügyében az unió elvárhatja a szolidaritást Magyarországtól, mert nemcsak egy háborúról van szó, hanem „az európai értékekről”. Timmermans ezek alatt valószínűleg az LMBTQ és multikulturalizmus ideológiáját értheti, mivel ezekre hivatkozva a múltban elutasította a magyar kormány családvédelem vagy a nemzeti szuverenitás megőrzésére tett lépéseit.

Azzal összefüggésben, hogy az EP végül mégsem helyezi a büntetőintézkedésekkel sújtott emberek listájára Kirill orosz pátriárkát, kifejtette, hogy már nem tud megértéssel viszonyulni Orbán Viktor tevékenysége iránt, ugyan az Európai Bizottság alelnökeként a múltban sem törekedett érezhe­tően arra, hogy a betöltött pozí­ciójából kifolyólag a pártatlanságnak akár látszatára is ügyelt volna.

Mint mondta, az unió „maximális szolidaritással viselkedett Magyarországgal, azonban a szolidaritás nem egyirányú utca”. A több mint hétszázezer, Magyarországra menekülő ukrán állampolgár és a magyar kormány által nyújtott több mil­liárd forint értékű ukrajnai segélynyújtás fényében viszont Timmermans nem magyarázta meg, hogy a szolidaritást ebben a kontextusban miért tartja egyoldalúnak.

Az uniós vezető a rendezvényen a jelek szerint újra elfelejtette, hogy hivatalából kifolyólag az összes uniós polgár véleményét és demokratikus akaratát tiszteletben kell tartania, amikor úgy nyilatkozott, az EU-ban „sok-sok évig mindent eltűrtek, amit Orbán tett”. Orbán Viktor példátlan demokratikus mandátumáról megfeledkezve Timmermans úgy fogalmazott, véget kell vetni a „játszadozásnak”. Az Európai Bizottság alelnöke azt nem pontosította, hogy ez a fenyegetés pontosan mit takar.

Kapcsolódó írásaink