Külföld

„Európa nincs Magyarország nélkül”

Novák Katalin: Most különösen fontos a nyílt és őszinte párbeszéd

Berlinbe látogatott Novák Katalin köztársasági elnök. Látogatásán hangsúlyozta, Európát a kontinens népeinek eltérő identitása és kultúrája erősíti. A magyar államfő megbeszélést folytatott a német szövetségi elnökkel és a Bundestag elnökével is.

„Európa nincs Magyarország nélkül”
Katonai tiszteletadás mellett fogadta Steinmeier Novák Katalint
Fotó: AFP/dpa/Wolfgang Kumm

Novák Katalin államfő pénteken Frank Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel folytatott megbeszélést. A magyar államfő megköszönte német partnerének a kedves fogadtatást. Kiemelte, most különösen fontos, hogy nyíltan és őszintén beszéljenek egymással. A találkozót követően az írta, az európai népek eltérő identitása, kultúrája, az eltérő vélemények nem gyengítik, éppen ellenkezőleg, erősítik az európai közösséget. Hozzátette, a német elnökkel végig egymás megértésének szándékával tudott beszélgetni. Egyetértettek abban is, hogy az ukrajnai háborúnak minél hamarabb véget kell érnie.

A német államfővel folytatott megbeszélést követően Novák Katalin találkozott Bärbel Bas német parlamenti elnökkel is. Novák Katalin azt írta a találkozóval kapcsolatban, hogy a megbeszélésen az olajembargó és az ukrán háborús helyzet mellett a magyarországi nemzetiségek érdekképviseletének fontosságáról is szót ejtettek.

A köztársasági elnök ezután a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Wolfgang Schäublét, a német parlament korábbi elnökét, az Európai Unión belüli magyar–német partneri együttműködéshez való hozzájárulása, valamint a tagállamok egyenlőségét hirdető alapelv iránti elkötelezettség jegyé­ben végzett mértékadó politikai munkája elismeréseként. Beszédében Novák Katalin elmondta, Európa nincs Magyarország nélkül, de Magyarország sincs Európa nélkül. Ahogy Németország nélkül sincs Európa, és Németország sincs Európa nélkül. A mi közös jövőnk Európában van.

Schäuble elmondta, csaknem hat évtizede folytatott munkája során mindig kiállt azért, hogy „Európában mind egyenrangúak vagyunk”. Ez azt is jelenti, hogy mindenkinek be kell tartania a közösen alkotott szabályokat – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink