Külföld

Az olasz miniszter a migránsokat ukrán menekülők példájára kezelné

Új „szolidaritási paktum”

Az Ukrajnából érkező menekültek esetében életbe léptetett európai befogadási mechanizmushoz hasonlót szorgalmazott az élelmiszerválság miatt menekülő migránsokkal szemben Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter.

Az olasz miniszter a migránsokat ukrán menekülők példájára kezelné
Luciana Lamorgese
Fotó: AFP

Lamorgese a La Repubblica című lapban hangoztatta: a földközi-tengeri migrációs frontországok álláspontja az, hogy a megnövekedett nyomás Európa határain csak közösen és szolidaritást vállalva kezelhető. De hozzátette: egyik ország, így Olaszország sem lehet az egyetlen, amelynél kikötnek a Földközi-tengeren aktív civil szervezetek migránsokkal teli hajói – tette hozzá.

Lamorgese szerint megoldást jelent, ha a „földközi-tengeri migrációra is kiterjesztik az ukrajnai menekültek esetében alkalmazott európai szolidaritási paktumot”. Olyan szolidaritási és szétosztási mechanizmust kell bevezetni, amelyhez hasonlót szintén a mediterrán országok kezdeményeztek 2019-ben, és amely a máltai szerződésben öltött formát. Ezért kezdeményezi, hogy Róma növelje a legálisan befogadandó bevándorlók kvótáját – mondta.

Kapcsolódó írásaink