Külföld

Amíg a baloldal csal, a német sajtó hallgat

Nemcsak a demokrácia, de a szabad sajtó bukásának is vélik német megfigyelők a csalásgyanús berlini választások körül kirobbant botrányt.

A Berliner Zeitung cikke szerint is többről volt szó, mint „egyszerű” káoszról vagy apróbb rendellenességekről. A lap rámutat arra, hogy több körzetben minden magyarázat nélkül sokkal tovább tartották nyitva a szavazóhelyiségeket, mint azt a törvény előírja, máshol viszont hosszú megszakítások történtek, amelyek során akár két óra hosszat is szünetelt a szavazás. Több választókerületben teljesen hibás választócédulákat adtak a szavazó polgárok kezébe, mint például Kreuzberg városrészben, ahova egy másik szavazókörzet cédulái érkeztek meg.

A szabálysertések olyan mértékben és gyakorisággal fordultak elő, hogy a német szövetségi felügyelő hatóságok már a választások rendszerszintű kudarcáról kezdenek beszélni. Egyesek azt is feltételezik, hogy a német sajtó szinte teljes érdektelensége az ügyben annak az eredménye, hogy a kétségbevonható választási eredmények egyértelmű kedvezményezettjei liberális pártok voltak, név szerint a Zöldek és a Die Linke.

A Tichys Einblick (TE) német hírportál, amely a rendellenességeket feltárta, rámutatott arra is, hogy a botrányt néhány önkéntes gimnazista segítségével fedték fel, akik átnézték a szavazási jegyzőkönyveket, miközben a rendkívül jól fizetett német fősodratú sajtó újságírói teljes érdektelenséget mutattak az üggyel kapcsolatban. A TE szerint azért sem akarják a baloldali újságok az ügyet bolygatni, mert berlini szavazatai nélkül a baloldali Die Linke be sem került volna a Bundestagba.

Kapcsolódó írásaink