Külföld

Kína nem kér a kioktatásból

Amerikai szabályok

Az Egyesült Államoknak nincs joga másoknak szabályokról beszélni, amikor az amerikaiak rendszeresen megsértik a nemzetközi jogrendszert – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Csao Li-csien ezzel arra reagált, hogy Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere a napokban a kínai politikát a nemzetközi jogrendszer legkomolyabb hosszú távú kihívásának nevezte. Csao úgy fogalmazott, az Egyesült Államok az, amely a legnagyobb kihívást jelenti a nemzetközi rendre. Az Egyesült Államok által javasolt szabályokon alapuló nemzetközi rend valójában az amerikai szabályokon alapuló rendet jelenti, amely Washington érdekeinek és hegemóniájának fenntartását szolgálja, mondta a kínai szóvivő.

Csao példaként rámutatott arra, hogy a második világháború vége óta az Egyesült Államok több mint 50 külföldi kormányt próbált megdönteni, és legalább 30 országban durván beavatkozott a demokratikus választásokba, idézve William Bloom Demokrácia: Amerika leghalálosabb exportcikke című könyvét. Megjegyezte azt is, hogy a Brown Egyetem jelentése szerint 2001 óta az Egyesült Államok által a terrorizmus elleni küzdelem nevében indított katonai műveletek több mint 800 ezer emberéletet követeltek, és több mint 20 millió menekültet generáltak az érintett országokból, például Afganisztánból, Irakból és Szíriából.