Külföld

Szivárványos zászlók nem valók hivatalokra

Leállítaná a propagandát Gyimesi György

A felvidéki magyarok érdekeiért gyakran erős politikai ellenszélben is kiálló Gyimesi György képviselő egy olyan törvényjavaslattal borzolta fel a szlovák politikai köröket, amellyel nemcsak a magyar kisebbség, de az egész szlovákiai társadalom alkotmányos jogait is szeretné védeni.

Szivárványos zászlók nem valók hivatalokra
A magyar politikus kiáll a véleményszabadság mellett
Fotó: Gyimesi György Facebook-oldala

Az OĽaNO kormánypárt képviselője betiltaná a szivárványos zászlók kitűzését közhivatalokban. A magyar képviselő közösségi felületén úgy fogalmazott, elfogadhatatlan az, hogy más országok nemzeti lobogói sporteseményeken tilosak, viszont a szexuális kisebbségek zászlói megengedettek. „Tomás Taraba képviselővel benyújtottunk egy törvényjavaslatot, amely ezt tiltaná” – mondta a felvidéki politikus.

„Nincs másról szó, csak arról, hogy betartsuk a szlovák alkotmányt, amely azt mondja, hogy Szlovákia nem fűződik semmilyen ideológiához és semmilyen valláshoz. Természetesen a liberális megmondóemberek rögtön nekünk estek, és homofóbnak nevezték ezt a törvényt, pedig mi nem csinálunk mást, mint hogy az alkotmányban megírt szabályoknak eleget teszünk” – zárta szavait Gyimesi.

A javaslat saját pártja vezetőit is megosztotta, Eduard Heger miniszterelnök szerint ezt Gyimesinek vissza kéne vonnia. A volt kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter, Igor Matovic viszont támogatná ezt a törvényt. Úgy fogalmazott, állami hivatalokat bármilyen szexuális ideológia terjesztésére kihasználni ellentétes a közérdekkel. Gyimesi később azt nyilatkozta, a törvénytervezetet nem tervezi visszavonni.

Juraj Seliga, a liberális Az Emberekért párt képviselője úgy nyilatkozott: „Boldog vagyok, hogy egy olyan országban élhetek, ahol bárki bármiért tüntethet, és bármilyen zászlót vagy szimbólumot kitűzhet.” A szólásszabadságot mindaddig ösztönözni kell az emberekben és az intézményekben, amíg ezek a vélemények nem veszélyeztetik a demokráciát, mondta Seliga. Arról ellenben nem nyilatkozott, hová fordulhatnak véleményszabadságukkal azok a polgárok, akik ellenzik a genderpropaganda terjesztését az adóikból fenntartott intézményekben.

Kapcsolódó írásaink