Külföld

Európai kudarc, magyar siker

Megszületett a megállapodás: az EU azonnali embargót vezet be az Oroszországból tengeren érkező olajszállítmányokra. A csővezetéken keresztül érkező nyersolajra (meg nem határozott ideig szóló) átmeneti mentesség vonatkozik - írja Hortay Olivér Facebook-oldalán .

Európai kudarc, magyar siker
Európai kudarc, magyar siker
Fotó: Orbán Balázs Facebook-oldala

A Századvég energetikai üzletágának vezetője úgy fogalmaz: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hiába nevezte európai sikernek nevezte a döntést, a megállapodás azonban sokkal inkább egy európai szintű kudarcnak tekinthető.

  • Az Európai Bizottság úgy tette le a tagállami vezetők asztalára az embargóra vonatkozó javaslatát, hogy annak megvalósíthatóságáról semmilyen mély elemzést nem készített.
  • Ezzel párhuzamosan Brüsszel rendkívüli médianyomást helyezett az országok vezetőire: olyan alaptalan információkat szivárogtatott ki, hogy valamennyi tagállam és az európai háztartások támogatják a szankciót valamint, hogy annak nincs alternatívája.
  • Előzetes ígéretével ellentétben a Bizottság nem nyújt kellő anyagi támogatást az orosz energiaszállítások korlátozásához: az új finanszírozási csomag nagyrészt meglévő (a tagállamok számára szintén elengedhetetlenül fontos) források átcímkézését tartalmazza.
  • Az embargó súlyos negatív következményeiről Brüsszel szinte egyáltalán nem beszélt. Pedig a globális energiapiacon energiaszűke (és ebből fakadóan magas árkörnyezet) van, így az orosz olaj helyettesíthetősége (és annak költsége) erősen kérdéses - sorolja Hortay.

A megállapodás azért tekinthető tehát egy európai szintű kudarcnak, mert azt mutatja, hogy a fentiek ellenére a tagállamok többsége engedett a médianyomásnak és saját állampolgárai véleményével, valamint országa érdekeivel ellentétes döntést hozott - véli Hortay Olivér.

Ráadásul, az olajembargó utat nyithat a Bizottság másik nagy tervének; a gázembargónak, ami még súlyosabb következményekkel járna a közösség egészére - emlékeztet.

A csővezetékes szállítások mentessége azonban magyar siker - írja.

  • Az elmúlt két hétben Magyarország volt az egyetlen tagállam, ami következetesen és világosan ellenállt az olajembargónak.
  • Ezzel nem csak saját, de a régió érdekeit is képviselte: Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország is sokat köszönhet a magyar törekvéseknek.
  • Mindezt úgy, hogy közben Brüsszel, más tagállamok és Ukrajna rendkívüli médianyomást helyeztek hazánkra.
  • A sajtóhírek alapján az embargót sürgető országok még az elmúlt napokban sem támogatták, hogy más országok mentességet kapjanak, Magyarországnak végül mégis sikerült megvédenie energiaellátását.
  • Az, hogy a mentesség „átmeneti”, egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt, mert nincs definiálva határidő, de azt mutatja, hogy a küzdelemnek nincs vége: a magyar energiabiztonságért a következőkben is meg kell majd harcolni - íra Hortay.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Megvédtük a magyar családokat!

ĀA leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni az uniós csúcson - Megszületett a megállapodás a hatodik szankciós csomagról - A csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki + VIDEÓ