Külföld

Ukrajna már a gázembargót is pedzegeti

Már az orosz gáz elleni embargót is felvetette egy friss interjúban Ljubov Nepop: Ukrajna magyarországi nagykövete a Jelen hetilapnak arról beszélt: most az olajembargó van az asztalon, de a gázról is kell beszélni.

Ukrajna már a gázembargót is pedzegeti
Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete
Fotó: Mandinner

Arra a felvetésre, hogy Magyarország akadályozta az olajembargóról szóló szankciós csomagot, mert az ellentétes a magyar emberek érdekével, a nagykövet azt válaszolta: a magyaroknak nemcsak a mostani olajembargót, hanem majd egy gázembargót is támogatni kellene.

Nepop szerint a háború gyorsabb befejezése érdekében egyfelől fegyver, másfelől Oroszország elleni szankciók kellenek. Szerinte azért fontosak a szankciók, mert ha hatásosak, akkor Oroszországnak egyszerűen nem lesz lehetősége finanszírozni a háborút, aminek eredményeképpen az orosz csapatok gyorsabban kivonulhatnak az ukrán területekről.

„Most az olajembargó van az asztalon, de a gázról is kell beszélni, mert olaj meg gáz, ez két olyan dolog, amelyikből Oroszország a legtöbb bevételt kapja" – fogalmazott az ukrán nagykövet.

Objektum doboz

Ugyanakkor erősen árnyalja az ukrán nagykövet felvetéseit a valós helyzet, amire szakértők és vezető uniós politikusok is rámutattak az elmúlt hetekben, mutat rá az Origo: Olaf Scholz német kancellár április második felében megerősítette, hogy Németország elutasítja az EU által tervezett, oroszok elleni gázembargót.

Majd hozzátette, hogy egy ilyen lépés amúgy sem vetne véget az ukrajnai háborúnak, hanem drámai gazdasági válságot okozna Európában, ami munkahelyek millióinak elvesztéséhez vezetne. Közben ugyan változott a német álláspont az uniós politikusok körében növekvő szankciós licit hatására, de továbbra is arról van szó, hogy csak fokozatos elszakadást tud elviselni a német gazdaság: egy azonnali és teljes gázembargó Oroszországgal szemben gazdasági összeomláshoz vezetne.

A napokban Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter is elismerte, hogy az embargó önmagában nem elég, mert nem gyengíti automatikusan Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ezt mutatja, hogy az Egyesült Államokban elrendelt embargó hatására emelkedésnek indult az olaj világpiaci ára, „vagyis Putyin az utóbbi hetekben kevesebb olajat adott el, de több bevétele keletkezett".

Az ukrán vezetés azonban a háború kezdetétől folyamatosan követeli a nyugati államoktól az Oroszország elleni teljes kereskedelmi blokádot, főként az energiahordozók bojkottját.

Közben olyan incidens is előfordult, mint május elején, amikor Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel egyharmada halad át. A lépésért Moszkvát okolták, mondván, a szeparatisták által megszállt területen az oroszok egyszerűen átirányítják, saját céljaikra használják a gázt.

A múlt héten Magyarországnak üzent az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes. Olena Zerkal egy ülésen úgy fogalmazott: „Magyarországnak egyre nő az étvágya az uniós pénzek iránt, ezen felül pedig bármit követelhetnek az Európai Uniótól, utalva az orosz olaj embargóját érintő magyar vétóra. Ez sajnálatos, mivel Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték. Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel, de végső soron az ukrán kormány, és az elnök dönt politikai kérdésekben, és abban, hogy olyan nyelvezetet használjunk, amit Orbán Viktor is megért."

Ezt a nyilatkozatot Menczer Tamás külügyi államtitkár megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte, különösen annak fényében, hogy Magyarország minden erejével segít a bajban lévőknek. Már több mint 730 ezer ember érkezett ide Ukrajnából, és Magyarország számtalan felajánlást tett az ország, illetve azok megsegítésére, akik hazájukban maradtak.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Megvédtük a magyar családokat!

ĀA leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni az uniós csúcson - Megszületett a megállapodás a hatodik szankciós csomagról - A csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki + VIDEÓ