Külföld

Erős politikusok kellenek

Bátor vezetésre van szükség

A sikeres politikához elengedhetetlen a kreativitás – hangzott el Tilo Schabert Boston Politics című könyvének magyar nyelvű kiadásának bemutatóján, amely az MCC Press és az Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg.

A könyv középpontjában az 1968 és 1984 között Boston polgármesterként dolgozó Kevin White szerepel, akinek kormányzásán keresztül mutatja be a szerző a politika természetét. Tilo Schabert elmondta, hogy a könyv egyik központi témája a politika természete.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a politikát az állandó konfliktusok jellemzik, fluid természetű, és ahhoz, hogy egy politikus ezt kezelni tudja, ahhoz kreativitás kell, Kevin White példáját keresztül pedig ezt a kreatív politikát mutatja be. Törcsi Péter az Alapjogokért Központ operatív igazgatója elmondta, a politikában állandó szembenállás van az „erős emberek” és az intézmények között. Kevin White pedig egy kiváló példa arra, hogyan lehet sikeresen felvenni a küzdelmet az intézmények ellen.

Azzal kapcsolatban, hogy a könyvben az autokrata vezetés pozitív színben van feltüntetve, Werner Patzel az MCC vendégoktatója kifejtette, hogy a jelenlegi politikusgeneráció elszokott a kézzelfogható problémáktól az utóbbi évtizedekben. Ennek ellenére a bizonytalan helyzetekben határozott vezetőkre van szükség, mint amilyen Kevin White is volt.Lánczi András kiemelte, hogy a könyvben is megjelenik az a probléma, hogy a sikeres politikához elengedhetetlen a kompromisszumok megkötésének képessége, ilyenkor pe-dig nincs helye a moralizálásnak.

Kapcsolódó írásaink