Külföld

Hazánk garanciákat vár Brüsszeltől

A Politico úgy tudja, mások mellett Magyarország is mentesülhet az olajembargó alól

Az ukrajnai háborúról tárgyalnak az uniós vezetők a következő két napban Brüsszelben. Hazánk csak egyértelmű feltételek teljesülése mellett lenne hajlandó elfogadni az orosz olajra kivetendő embargót: a háború árát nem fizettethetik meg a magyar emberekkel.

Hazánk garanciákat vár Brüsszeltől
Von der Leyen és Charles Michel engedményekre kényszerülhet
Fotó: AFP/John Thys

Kétnapos, rendkívüli ülést tart mától Brüsszelben az Európai Tanács az ukrajnai helyzetről. Charles Michel, az uniós testület elnöke múlt heti meghívólevelében a tagállami vezetőknek azt írta: „Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra, európai egységünk mindig is a legnagyobb erősségünk volt, ez marad a vezérelvünk.”

Az EU-csúcson részt vesz Orbán Viktor kormányfő is, aki Párizsból utazott Brüsszelbe. Az elmúlt napokban a miniszterelnök a francia fővárosban tárgyalt Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés elnökével, továbbá az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) meghívására részt vett a Bajnokok Ligája döntőjén. Magyarország a jelenlegi formájában nem tudja támogatni az újabb szankciókat, az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság olajembargós javaslata ugyanis felér egy atombombával a gazdaságra –  emlékeztetett Facebook-bejegyzésében a kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs. 

„Elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának, és aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeinket. Sem a magyar háztartások, sem pedig a magyar gazdaság nem tudná elviselni a következményeket” – figyelmeztetett. Ahhoz, hogy hazánk támogatni tudja a csomagot, Orbán Balázs szerint Brüsszelnek garanciát kell vállalnia arra, hogy a Magyarországra érkező vezetékes szállítású kőolaj felmentést kap, és biztosítania kell az Adria-kőolajvezeték kapacitásbővítését, amely a vezetékes szállítás esetleges leállása esetén lehetővé tenné a tengeren keresztüli olajszállítást.

„Szükséges továbbá, hogy uniós finanszírozás váljon elérhetővé az átmeneti technológiákba és infrastruktúrába történő beruházásokhoz, ugyanis át kellene alakítani a magyarországi olajfinomítókat, amelyek jelenleg csak orosz olajat képesek finomítani. Emellett pedig növelni kell a nukleáris és a napenergia előállítását is, hogy biztosíthassuk a szükséges energiamennyiséget”– sorolta. Orbán Balázs hangsúlyozta, a miniszterelnök a következő két napban a magyar nemzeti érdekek érvényesítéséért és megvédéséért fog harcolni Brüsszelben.

A Politico a napokban azt írta, a múlt hét végére kompromisszum született az olajembargó ügyében, egyes tagállamok – hazánk mellett például Szlovákia és Németország – mentességet kaphatnak az orosz olaj importjának tilalma alól.

A múlt héten balliberális európai parlamenti képviselők levélben sürgették Michelt, hogy Orbán Viktort zárja ki az Európai Tanácsból. „A jogállamiság és a demokrácia elkötelezett bajnokai a legantidemokratikusabb eszközöket akarják bevetni csupán azért, mert nem az általuk támogatott jelölt nyerte a választásokat Magyarországon” – reagált  a Facebookon Varga Judit igazságügyi miniszter. „A brüsszeli bürokratákra és a baloldali pártokra az európai emberek és családok megvédésében nem lehet számítani” – jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom