Külföld

Nagy teret kap a rasszizmus Németországban

Iskolai szabályok

A németek kilencven százaléka szerint létezik rasszizmus Németországban – derült ki a Német Integrációs és Migrációkutató Központ (DeZIM) e hónapban megjelent jelentéséből, amelyről a Migrációkutató Intézet számolt be lapunkhoz is eljuttatott elemzésében.

A kutatásban megkérdezettek 45 százaléka arról nyilatkozott, hogy észlelt már rasszista jelenségeket, a lakosság több mint ötöde pedig már önmaga is tapasztalt ilyet. A magyar elemzés összegzése szerint a rasszizmus Németországban egy központi téma, a társadalom jelentős része közvetlen és közvetett módon is érintett a jelenségben. Megjegyezték, az a megállapítás, hogy kilencven százaléka szerint létezik rasszizmus az országban, nem korlátozódik le a magánszemélyek körére, hanem az államigazgatási folyamatok és a más napi szintű szituációk is magukban rejtik azt.

Az is kiderült, hogy a faji megkülönböztetés által érintett személyek köre leginkább a zsidó és a fekete emberek csoportja, mutattak rá. A német sajtóban egyébként nagy visszhangott kapott, hogy egy ebersbergi iskolában tiltják a lányok számára a jó idővel megjelenő rövid szoknyák és haspólók viselését. A szabályozás nem teljesen új, inkább az indokláson pattant ki vita a szülők közt: az iskola szerint tekintettel kell lenni a bevándorló tanulók és tanárok eltérő normáira. Nyugat-Európában nem új jelenség, hogy a bevándorlók korlátozni akarják a nők öltözködési szokásait.

Kapcsolódó írásaink

Fontos választás jön Németországban

ĀKis szövetségi választásnak is nevezik a német sajtóban a vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai választásokat, akkora jelentőséget tulajdonítanak annak, hogyan döntenek a legnépesebb német tartomány lakói