Külföld

Meg kell védeni az európai embereket

Marine Le Pen és Orbán Viktor szerint a brüsszeli bürokratákra és a baloldalra háború idején sem lehet számítani

A hagyományos értékeket képviselő európai pártok összefogását sürgette Párizsban Orbán Viktor és Marine Le Pen. Hangsúlyozták, a kontinens nemzeteit a veszélyek és a háborúk korában is meg kell védeni.

Meg kell védeni az európai embereket
Marine Le Pen és Orbán Viktor párizsi megbeszélésük során
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Tárgyalásokat folytatott pénteken reggel Párizsban Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével. A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan közlése szerint a megbeszélésen az Európa előtt álló veszélyekről volt szó, így az ukrajnai háborúról és gazdasági következményeiről, az árak példátlan emelkedéséről, Brüsszel elhibázott és veszélyes szankciós politikájáról, valamint a migrációs válság fokozódásáról.

Le Pen és Orbán szerint a hagyományos értékeket képviselő európai pártoknak össze kell fogniuk azért, hogy a kontinens nemzeteit a veszélyek és a háború korában is megvédjék. Megállapították, hogy a brüsszeli bürokratákra és a baloldali pártokra az európai emberek és családok megvédésében nem lehet számítani.

Orbán Viktor beszámolt francia partnerének a héten bemutatott magyar kormányzati intézkedésekről, amelyekkel megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is. Le Pen elismeréssel szólt az extraprofit-különadó rendszeréről.

A két vezető politikus találkozója korántsem előzmény nélküli, hanem az európai konzervatív, szuverenista pártok formálódó együttműködésének része. A folyamat azt követően indult be, hogy a Fidesz tavaly tavasszal kilépett az egyre inkább balra tolódó, a liberális nyugati és északi tagpártok jobboldal elleni hecceléseitől hangos Európai Néppártból (EPP). Orbán Viktor már korábban is szorgalmazta, hogy az EPP nyisson jobbra, a konzervatív erők felé, a kilépés után pedig érdemben megindulhatott az összefogás az olyan pártokkal, mint például a lengyel Jog és Igazságosság, az olasz Liga, az Olasz Testvérek, a spanyol VOX, az Osztrák Szabadságpárt vagy éppen a francia Nemzeti Tömörülés.

Az elmúlt egy évben több csúcstalálkozót tartottak, és fokozatosan a koordináció erősítéséről állapodtak meg a pártok. Orbán Viktor először tavaly októberben fogadta Budapesten Marine Le Pent, akit később támogatásáról biztosított a francia elnökválasztási kampányban is. A francia politikus most is választásokra készül, a jövő hónapban ugyanis a törvényhozási helyekről szavaznak.

Budapesti látogatása során Marine Le Pen lapunknak is interjút adott. Orbán Viktort nagy formátumú európai vezetőnek nevezte, és leszögezte, együttműködésük alapja a nemzeti szuverenitás, a szabadság védelme. „Visszautasítjuk, hogy az Európai Unió szupranacionális hatalommá váljon, amely veszélybe sodorja az országokat, például a migráció vagy a szabályozatlan globalizáció támogatásával” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink