Külföld

Blinken bízik benne, hogy Ankara enged

Az amerikai külügyminiszter bízik benne, hogy gyorsan sikerül megoldani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos török ellenzést - ezt maga Antony Blinken közölte pénteken Washingtonban.

Blinken bízik benne, hogy Ankara enged
Antony Blinken
Fotó: AFP

Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Blinken kijelentette: az Egyesült Államoknak nincs oka azt hinni, hogy a török aggodalmaknak ne lehetne kezelni.

Blinken azután beszélt erről, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette: Finnországnak és Svédországnak „konkrét lépéseket” kell tennie, mielőtt Ankara támogatja a NATO-csatlakozásukat.

„Az Egyesült Államok teljes egészében támogatja Finnország és Svédország csatlakozását a szövetséghez, és továbbra is bízom abban, hogy mindketten rövidesen NATO-tagok lesznek” - mondta Blinken.

Haavisto hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a NATO-csatlakozással kapcsolatos török kérdéseket még a NATO június végi madridi csúcstalálkozója előtt megoldják.

Haavisto szintén úgy vélte, hogy a Törökország által felhozott problémákat meg lehet oldani„. Hozzátette, a héten ezekről Ankarával ”jó tárgyalásokat„ folytattak, és ezeket folytatják.

Svédország és Finnország a múlt héten nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. Felvételükhöz mind a 30 tagállam támogatására szükségük van. Törökország azonban, amelynek a második legnagyobb parancsnoksága van a NATO-n belül, ellenzi a csatlakozást, arra hivatkozva, hogy a két skandináv ország támogatja az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és fegyverszállítási embargót vezetett be Törökországgal szemben.

Kapcsolódó írásaink